TVEDESTRAND: I april skulle 16 år gamle Marcus Iben Sundsdal og en kamerat skulle prøve å gjøre motoren på en kantklipper om til en båtmotor. Men da de startet motoren gikk noe galt.

— Jeg ga full gass. Så fikk jeg plutselig et smell i hodet. Det var som å bli skutt. Jeg rykket rett bakover, sier Sundsdal.

— Det sprutet blod ut fra ansiktet, og jeg ravet rundt på gårdsplassen som ei hodeløs høne og skrek, sier Sundsdal.

Les mer om den utrolige historien og hvordan legene klarte å overse jernsplinten her.

Sydd sammen

Moren til kameraten kjørte ham til sykehuset i Arendal. Der måtte han vente en halvtime, så ble han sendt videre til øre- nese-, hals-avdelingen i Kristiansand.

De fant ingen metallbit, og sydde såret sammen. Moren ba dem ta røntgenbilde, men legene mente det ikke var nødvendig.

Fem måneder senere reagerte Sundsdal på en kul under øyet. Fastlegen henviste ham til en såkalt ct-skanning. 24. september viste den et 5,5 cm langt fremmedlegeme i hodet.

18. oktober ble jernbiten operert ut. Legen som opererte er overrasket over hvor lite skade jernbiten gjorde da den traff Sundsdal i hodet. — Gutten hadde kolossal flaks. Det er nesten ikke til å begripe at splinten ikke gjorde mer skade da den kom inn, sier avdelingslege Sverre K. Steinsvåg, professor på øre- nese-, hals-avdelingen på Sørlandet sykehus i Kristiansand og Haukeland sykehus i Bergen.

— Burde det ikke vært tatt røntgenbilde?

— Han ble undersøkt, så lukket vi såret. Resultatet i ettertid viser at man skulle tatt bilde, men jeg støtter legenes vurdering ut fra hva de visste, sier Steinsvåg.