KRISTIANSAND: 27 menighetsråd i Vest-Agder har Reinertsen på førsteplass på sin prioriteringsliste etter den første avstemmingsrunden i ansettelsesprosessen. Bjerkreim har åtte førsteplasser. I de to andre fylkene i bispedømmet, Aust-Agder og Telemark, har 30 menighetsråd Bjerkreim på førsteplass – 13 i Aust-Agder og 17 i Telemark. Reinertsen har til sammenligning ni topplasser i Aust-Agder og 11 i Telemark.

Bispedømmerådsleder Jan Olav Olsen har følgende kommentar til at menighetsrådene i Vest-Agder har en annen favoritt enn i de to andre fylkene.

– Normalt betyr teologisk ståsted mye. Det kan ikke være årsaken her, siden begge kandidatene befinner seg på konservativ side. Det er ikke store forskjeller på dem. Resultatet kan være preget av flere ting, som personlige egenskaper eller bekjentskaper. Vi ser sikkert utslag av det samme som ved et politisk valg, det er ulike grunner til at noen foretrekkes fremfor andre, sier Olsen.

Ennå ikke avgjort

Reinertsen eller Bjerkreim er på toppen av prioriteringslistene til 85 av de ca. 120 menighetsrådene som har avgitt stemme ved valget.

– Konklusjonen kan vanskelig tolkes som noe annet enn at menighetsrådene i bispedømmet ønsker en biskop med et konservativt teologisk ståsted. Hvem det blir, er det for tidlig å si noe om. Før vi trekker konklusjoner, må vi analysere tallene som foreligger. Det har vi ikke gjort ennå, sier Olsen.

Anne-May Grasaas, som kom med som siste kandidat til de avsluttende rundene i prosessen, ble prioritert på førsteplass av fire menighetsråd i Vest-Agder, null i Aust-Agder og fem i Telemark.

Torstein Lalim og Alf Petter Bu Hagesæther ble slått ut i denne avstemmingsrunden. Lalim oppnådde seks førsteplasser i Vest-Agder, én i Aust-Agder og åtte i Telemark. Bu Hagesæther endte med henholdsvis tre, fem og to topplasseringer i de tre fylkene.

På sidelinjen

I Kristiansand, bispedømmets største by, hadde halvparten av de 12 menighetene Reinertsen på topp. Grasaas og Bu Hagesæther hadde to førsteplasser hver, Bjerkreim og Lalim én hver.

I avstemmingen leverte menighetsrådene inn lister med tre kandidater i prioritert rekkefølge. Alle menighetene i Kristiansand hadde Grasaas med på listen. Fire av menighetene hadde verken Reinertsen eller Bjerkreim på sine lister. Menighetene som ikke prioriterte de to som er de største favorittene til bispestillingen i Agder og Telemark, er Domkirken, Hellemyr, Lund og Randesund.