RISØR: – Våre barn har blitt utsatt for de groveste ting. Vi snakker om slag, spark, trusler. Det er så forferdelig å tenke på alt det vonde de har opplevd på en plass som skulle være trygg for dem. Bedre blir det ikke av å tenke på behandlingen vi og de har fått hos kommunen, sier pappa og prest i bygda, Albert Walla til Agderposten.no.

Denne uken stod foreldrene til de seks barna stod denne uken frem i avisen med rystende historier om vold og trusler. De rettet samtidig kraftig kritikk mot både barnehagen, kommunen og politiet, som henla saken på grunn av bevisets stilling i august i år.

Skal ha blitt slått og sparket

En kvinnelig førskolelærer, som sluttet i den aktuelle barnehagen dagen etter at påstandene ble fremsatt, ønsker ikke å uttale seg i saken, men har i avhør nektet straffskyld og betegnet påstandene som absurde.

Ifølge foreldrene skal barna forklart hvordan den nye kvinnelige vikaren slo, sparket og truet dem i en to måneders periode rundt årsskiftet 2010/2011. Ifølge barna skal vikaren også ha tatt kvelertak på to av guttene og holdt et barn opp ned, med hodet i toalettet, mens hun trakk ned.

Alle de urovekkende historiene fikk foreldrene til å forlange et møte med barnehagelederen 28.februar. Dagen etter møtet var vikaren borte fra barnehagen.

Har beklaget per brev

Risør kommune ønsker ikke å si om vikaren ble avskjediget eller omplassert, men understreker overfor Agderposten at vedkommende ikke er ansatt i kommunen i dag. Heller ikke kommunalsjef i Risør kommune, Else Skjellum eller rådmann Odd Eldrup Olsen, har ønsket å uttale seg i saken.

Men i et svarbrev, unntatt offentlighet, har de beklaget det som har skjedd overfor foreldrene, som på sin side reagerer på hvordan det offentlige har håndtert saken.

– Kommunen og barnehagen ønsket å dysse ned saken. Vi fikk beskjed om at «dere må komme dere videre». Verken kommune eller barnehage mente det hadde noen hensikt å politianmelde saken, sier Anette Lunner Salling til Agderposten.

Barneombud reagerer

Også barneombud Anne Lindboe reagerer kraftig på håndteringen av saken.

Ifølge Straffeprosessloven skal voldsutsatte barn avhøres innen 14 dager etter anmeldelse, men i dette tilfellet måtte barna vente henholdsvis 167 og 201 dager etter at saken var meldt til politiet, før det ble gjennomført dommeravhør.

— I alle tilfeller der man mistenker at det kan foreligge enten fysisk eller psykisk vold eller overgrep skal man avhøre barna innen det har gått to uker. Grunnen til det er at rettssikkerheten skal styrkes. At det tok nesten ett år er skammelig, sier Lindboe til NRK Sørlandet.

Politiadvokat Leif Aleksandersen i Agder politidistrikt avviser at de 14 dagene etter anmeldelsen er en absolutt frist for avhør.

– I denne saken var det ikke snakk om løpende overgrep eller noe som fremdeles pågikk. Saken hadde ikke det elementet at den hastet veldig, sier han til NRK Sørlandet og utdyper:

– Grunnen til at det tok så lang tid før barna ble avhørt er at denne saken kom inn til politiet i januar i år. Det var en veldig spesiell sak, og i slike saker er det viktig at politiet undersøker saken nærmere før man starter med dommeravhør.

Forlanger svar

Utdanningsdirektør Karen Junker hos fylkesmannen har nå bedt om en redegjørelse fra Risør kommune etter de alvorlige anklagene i saken.

– Vi har fått en sak som omhandler dette forholdet og vi har bedt om en redegjørelse fra kommunen, sier Junker.

Også leder av Stine Sofies Stiftelse, Sofie Austegard mener Risør kommune kan ha opptrådt kritikkverdig i denne saken.

– Hvis de har fått kjennskap til saken på et tidligere tidspunkt uten å gå til anmeldelse, så har de håndtert den svært dårlig og det er kritikkverdig og de må rydde opp i egne rutiner, sier Austegard.