Klomsæt ute av terrorsaken

Advokat Sigurd Klomsæt er fratatt oppnevningen som bistandsadvokat i terrorsaken fordi han skal ha lekket opplysninger til mediene, har Oslo tingrett avgjort. Selv hevder advokaten at han var på Sørlandet.

Publisert:

Advokat Sigurd Klomsæt er fratatt oppnevningen som bistandsadvokat i terrorsaken. Foto: ARKIV/JARLE MARTINSEN

  • Marie Melgård
Denne artikkelen er over åtte år gammel

OSLO: Politiet mener at advokat Sigurd Klomsæt har lekket taushetsbelagte dokumenter i 22. juli-saken, og ba for to uker siden Oslo tingrett om at han ble sparket som bistandsadvokat.

Onsdag la tingrettsdommer Finn Haugen frem Oslo tingretts avgjørelse: Det er utilrådelig at Klomsæt fortsetter som bistandsadvokat.

Ifølge Aftenposten så legger retten i sin avgjørelse vekt på at bildene som politiet mener avslører lekkasjen, var merket med et elektronisk spor.

Sporet var unik for hver av de ni bistandsadvokatene som den aktuelle fredagen fikk en CD fra politiet med dokumenter og bilder.

En representant for Klomsæts kontor hentet CD-en på politihuset i Oslo. Deretter ble en kode, som er nødvendig for å få åpnet innholdet på CD-en, sendt Klomsæts e-postadresse.

Tre timer senere ble de første bildene fra denne CD-en publisert på den første av flere nettaviser.

Kopierte hele CD-en

Retten mener at hele CD-en er blitt kopiert og levert til de aktuelle mediene og at de også har fått koden som er nødvendig for å få tilgang til hele innholdet.

Oslo tingrett vurderte saken med bakgrunn i straffeprosesslovens paragraf 105, der det blant annet heter:

«Retten kan oppnevne en annen som offentlig forsvarer (og bistandsadvokat red.anm.) dersom det av andre grunner finnes utilrådelig at den tidligere oppnevnte fortsatt gjør tjeneste».

3. februar i år publiserte samtlige medier nye bilder og bevismateriale i terrorsaken – dette materialet var bare få timser tidligere distrubert til de 170 bistandsadvokatene i saken.

Elektroniske spor

For å få bukt med de mye kritiserte lekkasjene til mediene, hadde politiet markert bildemateriale med elektroniske spor slik at de kunne spore lekkasjene tilbake til kilden.

10. februar ba Oslo politidistrikt om at Oslo tingrett skulle tilbakekalle oppnevningen til en av bistandsadvokatene.

Flere var tilbakeholdne med å publisere advokatens navn, men Klassekampen og P4 offentliggjorde imidlertid navnet på Sigurd Klomsæt.

Advokaten selv benekter for at det var han som sendte ut dokumentasjonen, og sier han var på Sørlandet i forbindelse med en annen rettssak.

Politietterforskes

Parallelt vurderer Asker og Bærum politidistrikt om Klomsæt, dersom han har lekket, har gjort noe ulovlig. Oslo tingretts avgjørelse avhenger ikke av denne etterforskningen.

Politiet utelukker ikke at flere har lekket i saken, inkludert politiet selv. Spesialenheten for politisaker vurderer fortsatt om det skal settes i gang etterforskning.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Publisert:

Les også

  1. Klomsæt: - Jeg har ikke hentet noen dokumenter

  2. - Klomsæt står bak lekkasjene

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.