AGDER: Tallene fra Statens vegvesen viser at 89 personer ble tatt uten bilbelte i Vest-Agder. I Aust-Agder ble 11 tatt uten bilbelte. I tillegg ble det skrevet ut tre anmeldelser for å kjøre med usikrede barn i bil.

– Vi hadde tre saker med anmeldelser på grunn av usikrede barn. Før fikk man gebyr for det, men nye regler gjør at det nå skrives ut anmeldelse. For voksne var det 11 gebyrer, sier avdelingsingeniør Hillmar Liane ved Statens vegvesen i Aust-Agder.

De mange bilbeltekontrollene sist uke var en del av en landsdekkende kampanje. Over hele landet var Statens vegvesen i bygd og by for å se hvorvidt folk kjørte med bilbelte.

– Om vi kan komme inn fra en kontroll med null gebyrer, så er vi happy. Men slik var det ikke, sier Liane.

I Vest-Agder ble cirka 1800 bilister sjekket, mens 4036 ble sjekket i Aust-Agder. Det betyr at 4,94 prosent ble bøtelagt i vest og 0,36 prosent ble bøtelagt i aust.

– Det hat vært veldig slurven bilbeltebruk, sier lederen for kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen Vest-Agder, Morten Nilsen.

Fvn.no skrev sist uke at mellom 10 og 15 prosent ble tatt uten bilbelte i en kontroll nord for Vennesla. Det bidrar til å dra opp snittet. Også veivesenet i Aust-Agder er overrasket over den store forskjellen.

– Vest-Agder hadde færre kontrollerte og flere tatt. Det er litt skremmende at det var så heftig i vest, sier Liane, som mener at noe av forskjellen kan være at kontrollene ble grundig annonsert i media i forkant.

I begge fylkene ble det gjennomført kontroller i både bynære strøk og på landsbygda.

Gebyret for å kjøre uten bilbelte er 1500 kroner. Dersom man kjører med usikrede barn skrives det ut forelegg på 2000 kroner og prikk i førerkortet.