KRISTIANSAND: — Våre geoteknikere har vært på stedet, og jeg venter en rapport i morgen tidlig. Men man kan tenke seg at jordskredet ble utløst etter mye nedbør over lang tid. I kombinasjon med erosjon fra elva og mye vann i jorda så kan mye nedbør utløse et slikt skred.

Det sier Inger-Ann Fidjestøl, leder for Statens vegvesens vegseksjon i Vest-Agder, til Fædrelandsvennen onsdag ettermiddag.

Jordskred

Jordskredet skjedde like ved broa på Boen i Tveit mens regnet pisket, i natt eller i morgentimene. Autovern, fortau og deler av veien falt ned som resultat. NCC har oppgaven med å dirigere trafikken på stedet, og ble varslet av Veitrafikksentralen i Porsgrunn klokken 07.14 onsdag morgen. En politipatrulje rykket i morgentimene ut for å kontrollere situasjonen.

boen-2.jpg Foto: Jan Oddvar Eide

— Ett kjørefelt er stengt. Trafikken dirigeres på stedet og det vil bli satt opp trafikklys, sa Kjetil Dypvik i Statens vegvesen, til Fædrelandsvennen onsdag formiddag.Betongsperrer skulle også monteres på stedet i løpet av formiddagen.

Trygt å kjøre

Inger-Ann Fidjestøl sier at broen og området nå vurderes som trygt, og at det ikke er fare for ytterligere ras.

— Vi vurderere sikkerheten fortløpende, men det er helt trygt å bruke broen nå, sier hun.

Fidjestøl kan foreløpig ikke si noe om hvilke tiltak som nå må gjøres, eller hvor lang tid det vil ta å reparere veien og rasområdet.

— Det kan gå relativt raskt hvis vi finner en sikker måte å reparere dette på. En av tingene vi må vite er om det var bunnen eller toppen av raset som skled ut først, sier hun.

Calvin Barton i NCC Veiservice var onsdag formiddag klar på at skaden på stedet var betydelig.

boen-3.jpg Foto: Jan Oddvar Eide

Ifølge ham er skaden så stor og alvorlig at hele området må bygges opp på nytt, og at området tidligst vil være ordnet om en måneds tid.