KRISTIANSAND: — Agder har periodevis ligget høyt på drapsstatistikken. Tallene er små, så det er vanskelig å se en trend. Men når vi ser på levekårsproblematikken, er det ikke tvil om at vi i Agder har noen problemer.

— Vi ligger høyt på pillebruk, forskjellige typer sykdom, selvmord, psykiatriske innleggelser og arbeidsledighet. Å se drapene i sammenheng med det, er naturlig, mener Paul Leer-Salvesen, professor i etikk ved Universitetet i Agder. Han tok i sin tid doktorgrad på drapsmenn og straff, og følger fortsatt utviklingen tett.

De siste ti årene har det vært 28 drap i Agder politidistrikt. I starten av perioden ligger tallene jevnt på 1-3 drap i årene. Men i 2011 registrerte Kripos fire drap. Så langt i år er fem personer drept i politidistriktet, en foreløpig dyster rekord i perioden.

Leer-Salvesen understreker at den store tendensen i Norge går i positiv retning.

Paul Leer-Salvesen. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det generelle bildet er at antall drap i Norge har gått kraftig ned de siste 20 årene. Vi ligger nesten 40 prosent under nivået fra slutten av 80-tallet, sier Leer-Salvesen.

Levekår påvirker

Han peker likevel på noen trekk ved levekårene på Agder som kan tenkes å påvirke drapsstatistikken.

— Drap i Norge er stort sett samlivskrisedrap og drap knyttet til mennesker i livskrise. Vi har lite drap knyttet til kaldblodige ran og gjengkriminalitet. Det er stort sett de samme faktorene som utløser drap som de som utløser selvmord. Drap begås ofte av mennesker i livskrise som mangler noen rundt seg som kan gripe inn. Hvis du i tillegg har rus inni bildet, øker risikoen, forteller Leer-Salvesen.

— Kan det være tilfeldig at Agder ligger så høyt de siste ti årene?

— Ja, det kan det være. Men når du teller opp antall drap og setter det sammen med tallene for selvmord og noen andre levekårs-parametre, får du totalt et bilde som vi må ta på alvor, mener Leer-Salvesen.

Overraskende tall

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen sier også at drapstallene er for små til å si noe klart om trender. Men hun er overrasket over tallene for Agder.

Ragnhild Bjørnebekk. Foto: Arkiv

— Generelt er det mest vold i store byer og de omkringliggende kommunene. Jo mer grisgrendte strøk, jo mindre vold får du. Men noen steder i Norge bryter med dette mønsteret. Det gjelder for eksempel Finnmark. Jeg er overrasket over at det også ser ut til å gjelde Sørlandet. Dere har jo bare en stor by, sier Bjørnebekk.Hun skal i gang med et forskningsprosjekt i Finnmark for å se på hva det er som gjør at fylket ligger høyt på drapsstatistikken. Hun mener Agder også kan være verdt å forske på.

— Agderfylkene er to fylker med høyt nivå av religiøsitet. Og det er jo vanligvis en buffer mot vold. Så her er det noe forunderlig, mener hun.

- Drap kan forebygges

Over 90 prosent av drapene i Norge begås av menn. Det er også der Leer-Salvesen mener den største innsatsen må rettes for å forebygge drap.

— Alt arbeid som kan gjøre at vi kommer ensomme og gjerne rusa menn i livskrise til unnsetning, er også drapsforebyggende, sier han.

Professoren opererer også med to mulige forklaringer for hvorfor antall drap har gått ned.

— Den ene er at det forebyggende arbeidet virker. Krisesentrene for kvinner i Norge redder liv, det er jeg sikker på. Samtidig har akuttmedisinene blitt så mye bedre at flere overlever drapsforsøk nå enn for 20-30 år siden, sier han.