KRISTIANSAND: — Det vi lærer på selvforsvarskurs er teknikker som er veldige farlige. Teknikkene er for voksne mennesker og bør læres inn sammen med profesjonelle folk. Det vi lærer bort må aldri brukes til annet enn nødverge, poengterer hovedinstruktør ved Kristiansand kampsportsenter, Richard Haye.

I instruksjonsvideoen som ligger i toppen av saken, viser Haye hvordan du kan forsvare deg med vesken eller eventuelt ting du har oppi.

Planlegg byturen

— Det er lurt å planlegge hva du har i vesken før du går på byen. En lommelykt, mobiltelefon, mynter, nøkler eller penn kan være det som skal til for at du kommer unna ved et eventuelt overfall. Sørg for å ha en av gjenstandene i hånden når du går hjem slik at du er forberedt, sier Haye, før han fortsetter.

— Det nytter ikke å være forberedt hvis du er i en tilstand hvor du ikke klarer å forsvare deg. Det er aldri lurt å rave beruset hjem fra byen.

Enorm pågang av kvinner

Haye er blant de høyest graderte Kali Sikaran-utøverne i Norge, og denne måneden tilbyr han gratis selvforsvarskurs for damer over 16 år. Førstkommende tirsdag kommer det 60 stykker for å få en intensiv opplæring i selvforsvar.

— Pågangen den siste tiden har vært enorm. Men det er viktig å understreke at teknikkene jeg viser i denne filmen eller på kurset ikke kan læres på en time. Det krever mye trening, men vi gir en enkel innføring som setter i gang noen tanker, sier Haye.

Klikk her for å se videoen på mobil eller nettbrett!