KRISTIANSAND: – Det var som en fotballkamp. Med publikum utenfor og eksperter som analyserer i studio. Innimellom kom det noen sjokkreportasjer fra utsiden av tingretten, sier Blattmann til Fædrelandsvennen.

For ham var det aldri aktuelt å være til stede under dagens fengslingsmøte. Det var det heller ikke for de overlevende som Fædrelandsvennen har snakket med. Flere gir uttrykk for at de ikke ønsker å la hverdagen styres av straffesaken mot ham som forsøkte å ta livet av dem på Utøya i sommer.

— Det synes jeg er fornuftig tenkt og en veldig klok avgjørelse, sier Blattmann.

Andre overlevende valgte likevel å være til stede under fengslingsmøtet. Blattmann forstår ikke hvorfor de velger å være der, men respekterer likevel valget.

— Alle står fritt til å gjøre som de vil. Det jeg er opptatt av er at de har noen rundt seg. Jeg var ikke på Utøya, men det må utvilsomt være en tøff opplevelse å se mannen som forsøkte å drepe dem, sier Blattmann, som selv mistet sin 17 år gamle sønn Torjus.

- Skaper større oppmerksomhet

Lederen for pårørendegruppen var i dag på jobb som vanlig i Kristiansand. Da Fædrelandsvennen traff ham i Wergelandsparken var fengslingsmøtet akkurat begynt.

— Jeg fulgte med på nett-tv til sendingen gikk i svart, sier Blattmann.

Anders Behring Breivik ble avbrutt av dommeren to ganger under møtet. Årsaken var at han begynte å forklare handlingene sine, slik han hadde varslet på forhånd.

— At han ble avbrutt sier litt om hva han var ute etter. Vi ønsket et lukket rettsmøte fordi vi ikke vil gi ham en talerstol. Vi er ikke interessert i at han skal få kringkastet sitt forkvaklede syn på samfunnet, sier Blattmann.

Selv om Behring Breivik ikke fikk snakke fritt, frykter Blattmann den ekstra oppmerksomheten et åpent rettsmøte skaper.

- Vi ser jo hva som har skjedd. Det har vært et vanvittig trykk. Det var 170 påmeldte journalister og folk stilte seg i kø klokken halv ett i natt. Hadde jeg ikke visst at det var en massemorder som skulle fengsles, kunne en ha trodd det skulle holdes en auksjon, sier Blattmann.

- Forstår ikke påkjenningen

Blattmann tror ikke interessen vil bli mindre i de neste fengslingsmøtene. Han tror heller ikke medieoppmerksomheten hadde vært mindre dersom møtene hadde blitt holdt åpne på et tidligere tidspunkt.

— Uansett hvor mange fengslingsmøter det kommer til å bli, vil interessen være enorm. Sakens innhold og dimensjon tilsier det, sier Blattmann.

Han legger til at det ingen som ikke har vært på Utøya som kan forstå hvordan saken påvirker ofrene.

— Media forstår det ikke. I sommer snakket jeg med en krisepsykiater. Han fortalte at det var først da han selv ble en pårørende at han forsto hva folk gikk igjennom. Det er ingen som kan sette seg inn i situasjonen til dem som var der.

Blattmann er samtidig redd for at det vil bli tatt bilder som ikke publiseres nå, men som blir offentliggjort senere.

— Det er utrolig tøft for de overlevende å se bilder av Breivik. Det er dessuten umulig å kontrollere utenlandske medier. Hvem kan styre hva som dukker opp i franske eller tyske aviser, undrer Blattmann.

Mandag besluttet Oslo tingrett at Behring Breivik kan holdes fengsles i ytterligere tolv uker.