KRISTIANSAND: — Etter voldtekten i Baneheia 26. juni er ytterligere en person etterlyst internasjonalt fordi vi mener det ved dette overgrepet var to gjerningsmenn. Fra politiets side oppfatter vi de tre sakene som oppklart, sier politiadvokat Ingrid Thorsen ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Den 19 år gamle asylsøkeren la igjen dna-spor etter begge overfallsvoldtektene i Baneheia. Det var først da mannen ble pågrepet i Oslo at det ble tatt dna-prøve av ham. Prøvene ga politiet «match».

De to siktede stakk fra landet antakelig kort tid etter den siste voldtekten 29. juni.

OPPKLART: - Politiet regner de tre voldtektene som oppklart, sier politiadvokat Ingrid Thorsen. FOTO: HALLGEIR OFTEDAL

Politiets tradisjonelle etterforskning ga imidlertid indikasjoner på hvem de to gjerningsmennene var. Derfor ble begge etterlyst. En er fortsatt på frifot, men hovedmannen har allerede sittet fire uker i varetekt.

Pågrepet på åpen gate

5. oktober ble han pågrepet i Oslo etter at han var kommet hjem fra utlandet. – Han var etterlyst, og ble pågrepet av politiet på åpen gate i Oslo fordi han ble gjenkjent. Det er ikke noe som tyder på at han da kjente til at vi hadde etterlyst ham og siktet ham for voldtektene, sier politiadvokaten.

— Politiet hadde etter relativt kort tid gode spor å gå etter i forbindelse med disse voldtektsakene. Problemet vårt var at de vi anså for å være mistenkt i saken hadde reist ut av landet, og det var derfor særdeles viktig for politiet av hensyn til mulig oppklaring og pågripelse, at vi holdt kortene tett inn til brystet. Samtidig vil jeg understreke at i så alvorlig saker som dette gis etterforskningen høy prioritert, og det ble satset tungt med store ressurser i et nær og godt samarbeid mellom Felles kriminalenhet og Kristiansand politistasjon. Det er utelukkende godt kriminalteknisk arbeid, god taktisk etterforskning og etterretningsarbeid som har bidratt til å løse sakene. I tillegg har vi i ettertid fått dna-spor fra begge overfallsvoldtektene som matcher med profilen til den siktede 19-åringen, forteller politiadvokaten.

– I sum har det vært kvalitet i alle ledd, og vi er fornøyd med resultatet av den jobben som er gjort, fremholder Thorsen.

Kom i 2009

Den siktede 19-åringen kom til Norge som asylsøker i 2009. Han har operert med flere identiteter. Han er spansk statsborger, men med markokkansk opprinnelse. Han har fått avslag på sin asylsøknad, men er innrømmet utsatt utreise.

Politiadvokat Thorsen fremholder at informasjonsbehovet i saker med overfallsvoldtekt har ført til vanskelige avveininger for politiet, og publikums behov for å få klarhet i trygghet og sikkerhet. – Overfallsvoldtekter er heldigvis en relativt sjelden forbrytelse hos oss. Samtidig er vi veldig fornøyd med at vi har kompetanse og nødvendige ressurser til å håndtere slike saker lokalt, understreker politiadvokaten.

Den siktede asylsøkeren har sittet varetektsfengslet i fire uker. I går ble han fremstilt for forhørsretten med begjæring om ytterligere åtte ukers varetekt. Etterforskningen er i ferd med å bli avsluttet.