FAKSIMILE: Fædrerlandsvennen tirsdag 1. november 2011.

SØRLANDET: Siden 1989 har pasienter på Sørlandet fått utbetalt 355 millioner kroner i erstatning Det viser en oversikt Norsk pasientskadeerstatning (Npe) har utarbeidet for Fædrelandsvennen. I går skrev avisen om Svein Mathisen som fikk livet sitt forkortet fordi to radiologer overså kreftsvulster på røntgenbilder. Kona Nancy og døtrene vil trolig få en erstatning på flere hundre tusen kroner for bortfall av forsørger.

Utbetalingene fra Npe varierer fra år til år, og dette skyldes først og fremst tilfeldige variasjoner. Både antallet utbetalinger og størrelsen på utbetalingene påvirker sluttsummen. Et eksempel er 1999, da det ble utbetalt erstatning i to fødselssaker i Agder-fylkene. Slike saker gir vanligvis høy utbetaling, noe som viser seg på totalerstatningen for dette året.

Barn

De største utbetalingene til enkeltpersoner går som regel til barn som får skader i forbindelse med fødsel eller tidlig i livet. Norsk pasientskadeerstatning (Npe) utbetaler summer etter graden av invaliditet, antatt tap av inntekter som følge av skadene og eventuelt utgifter til pleie. NPE har de seinere årene styrket ressursene knyttet til erstatningsutmåling. Dette påvirker også utviklingen på dette området.

Det er sykehuset som dominerer i erstatningssakene, fordi det tar hånd om de sykeste og skrøpeligste pasientene. Behandlingene og undersøkelsene er kompliserte, krevende og risikofylte.

— SSHFs tall er temmelig nøyaktig i samsvar med at Agders befolkning, som utgjør ca. 10 % av folketallet i regionen, opplyser fylkeslege Kristian Hagestad og fortsetter:

Kvalitet

— Vårt inntrykk er at kvaliteten ved tjenestene på SSHF ikke skiller seg vesentlig ut fra sammenliknbare sykehus, i alle fall ikke i negativ lei.

Hagestad mener at sykehuset har blitt flinkere til å informere om Npe og at pasient- og brukerombudet gjør en stor innsats med å få fram saker. Likevel er det fylkeslegens inntrykk at det fortsatt er en del pasienter eller etterlatte som ikke har fått informasjon om muligheten for å søke Npe.

I primærhelsetjenesten, altså i kommunene, er det utbetalt 34,6 millioner kroner for pasientskader. I forbindelse med offentlige kjøp av private helsetjenster, er det utbetalt 2,3 millioner, mens private helseinsititusjoner først ble inkludert i ordningen i 2009, og dermed er bare 35000 kroner utbetalt.

Ujevnt

Sykehus er lovpålagt å melde fra om pasientskader og ha systemer for å lære av feilene. Tilsvarende bestemmelser finnes ikke for primærhelsetjenesten (kommunene). Selv om også primærhelsetjenesten har bestemmelser om internkontroll, som bl.a. skal innebære system for registrering og læring av uønskede hendelser, så ser fylkeslegen at situasjonen her er mer ujevn.