Hva synes du om sensuren? Skriv din mening nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: Det er på såkalte pages på Facebook at det nå er mulig å gjøre tiltak for å unngå stygg ordbruk. Fra før har nettsamfunnet gjort det mulig å legge inn sperre mot enkeltord, men nå er det lagt inn en såkalt ”blokkeringsliste for banneord”.

I praksis betyr den nye funksjonen at innlegg med stygge ord ikke blir publisert. Endringen gjøres som et ledd i at stadig flere kommersielle aktører finner veien ut på fjesboka.

– I 6-7 år har Facebook vært et hyggelig rom. Nå skjønner alle aktørene at de må forholde seg til Facebook. Da kommer behovet for kjøreregler. For noen år siden var det vanskelig med kommentarfelt på egne nettsider, men nå må man forholde seg til Facebook hvor alt er lov. Med dette tar man hensyn til at man kan unngå ord som man ikke vil godta, for eksempel sex, drugs og rock 'n' roll, sier rådgiver i Fundament Kommunikasjon, Øystein Hjorthaug, til fvn.no.

Kommersielle virksomheter, religiøse organisasjoner og veldedige organisasjoner er noen av dem som kan finne funksjonen interessant.

– Jeg mener at en slik funksjon er riktig. Spesielt for sårbare virksomheter mener jeg at det er bra å få kontroll, sier Hjorthaug, som representerer et firma som er hyret inn for å administrere selskaper og organisasjoners Facebook-sider.

Ekspert på sosiale medier, Hanna Aase i firmaet Toveis Media, er uenig i at et sensurfilter er nødvendig.

– Det er meningsløst. Jeg skjønner at bedrifter er redd for negativ omtale, men negative kommentarer kan like gjerne være uten banneord. Selv positive kommentarer kan ha banneord, sier Aase.

– Veldig få bruker banneord på andres sider, når det ikke er i en pen sammenheng. Banning på Facebook brukes ofte i spøk eller morsomme ting, og veldig lite ved kritikk fordi at man må stå fram med fornavn og etternavn. Derfor er kvaliteten mye høyere, enn for eksempel i Fevennens nettdebatt, sier Aase.

Hva mener du om sensurfilteret? Skriv din mening: