STAVANGER / KRISTIANSAND: I perioden 29. september til 6. oktober i fjor underslo Flekkefjord-kvinnen (31) fire forskjellige biler.

Ifølge dommen fra Stavanger tingrett ble svindelen gjennomført systematisk.

– Forbrytelsene er gjennomført på en systematisk måte, ved at hun plukket ut annonser på finn.no, som hun svarte på og forledet bilselgerne til å tro at hun hadde finansieringen i orden, heter det i dommen.

Volvo

Det første underslaget skjedde ved Shell-stasjonen på Rona i Kristiansand 29. september. Kvinnen foreviste forfalsket dokumentasjon på at hun hadde finansieringen i orden. Med seg tok hun en hvit Volvo FI6 2006-modell med 250 hestekrefter.

Volkswagen

Dagen etterpå oppsøkte kvinnen en adresse i Vestkollen i Kristiansand. Der forledet hun en mann til å gi fra seg en sølvfarget Volkswagen Passat 1997-modell med 100 hestekrefter. Også ved dette tilfellet presenterte kvinnen forfalsket finansieringsdokumentasjon.

Ifølge dommen var det såpass store skader da bileieren fikk igjen bilen, at det tilsvarte bilens verdi på 50.000 kroner.

BMW

2. oktober forledet hun en mann i Solbergveien på Eg til å gi fra seg en sølvfarget BMW 318i 2008-modell med 142 hestekrefter. Med forfalsket dokumentasjon satte kvinnen bilen, som var verdt cirka 300.000 kroner, i fare.

Audi

Det siste forholdet skjedde 6. oktober i Bærum. Kvinnen brukte nok en gang forfalsket dokumentasjon for å få tak i en bil. Ved dette tilfellet var bilen en blå Audi A5 med 190 hestekrefter. Verdien på bilen var cirka 550.000 kroner.

Foruten underslagene av biler, ble kvinnen tiltalt for en rekke forhold. Ved et tilfelle forfalsket hun dokumenter fra Flekkefjord Sparebank hvor det stod at hun ville få utbetalt 650.000 kroner i arv.

Uten førerkort

Kjøring uten gyldig førerkort og brudd på fartsgrensen er to av forholdene. I tillegg lot hun en beruset mann kjøre bilen sin, noe som medfører straffansvar.

Da saken var oppe i Stavanger tingrett sist måned la kvinnen kortene på bordet og saken ble fremmet som en såkalt tilståelsessak. Det betyr at retten kun bestod av en fagdommer og at spørsmålet om straffansvar allerede var avklart i forkant av forhandlingene.

Utnyttet godtroenhet

Retten mente saken var alvorlig.

– Gjentatte ganger har hun forsøkt å forlede bilselgere til å overføre bilen til henne, utnyttet deres godtroenhet til å oppnå en urettmessig vinning, og har påført dem tap eller fare for tap av verdier på til sammen cirka 1,3 millioner kroner. Verdiene tilsier i seg selv en betydelig ubetinget fengselsstraff, skriver dommerfullmektig Per Våland Mauritzen ved Stavanger tingrett, i dommen.

Under forhandlingene i retten kom det fram at kvinnen ved ett tilfelle hadde tenkt å videreselge en underslått bil. I de andre tilfellene ønsket hun å kjøre bilen fram til hun ble tatt.

Krevde fengselsstraff

Aktor la ned påstand om fengsel i ett år og tap av førerretten for alltid.

Retten satte fengselsstraffen til ett år. Kvinnen fikk dermed en to måneder lang strafferabatt som takk for at hun bidro til at saken ble løst.

Hun får dessuten tidligst kjøre bil i januar 2015. I tillegg må hun betale erstatning til bileierne med totalt 125.078,58 kroner.