KRISTIANSAND: Det er ikke bare vekterne som uteblir fra bybildet i disse dager. Reker er heller ikke å oppdrive.

— Vi kan ikke huske ei verre rekeuke enn denne. Nå i helgen er det tomt overalt. Det er litt krise. Nå kommer turistene, og de kommende ukene skulle vært toppsesong. Det er ganske ille, sier salgssjef Allan Iversen i Fiskesalg og Enok Nilsen AS.

Rekefangstene har vært generelt dårlige i det siste. Manetinvasjonen gjør alt enda verre. Mange fiskere har nå kuttet hele rekefisket.

— Jeg har fisket siden 1980, og aldri opplevd liknende. Tralen går full av maneter. Vi må ha den opp og renske rett som det er. Når fangstene i tillegg er dårligere, blir det bare arbeid uten mening.

Nilsen og mange andre fiskere har droppet reker nå - og fisker heller industrifisk utenfor Egersund.

- Du vet, når man bruker mer penger på diesel, enn man greier å tjene på reker - er det liten vits, sier rekefisker Oddvin Pettersen fra Flekkerøy.

Når antallet reker går ned, øker prisen. Lørdag kostet reker 180 kroner kiloen på Fiskebrygga. Det vil si: De hadde kostet det hvis det hadde vært reker å kjøpe.

- Eneste mulighet nå er å øke prisene. Når de går nok opp, håper vi å få fiskerne på sjøen igjen. Jeg regner med kiloprisen ut til kunde vil passere 200 kroner om noen dager, sier Allan Iversen.

Oddvin Pettersen sier han kan tåle litt manet-styr og kaos på sjøen - hvis bare prisen er til å leve av.

— Vi har fått 73 kroner kiloen i vinter. Sist uke fikk vi 80. Kommer prisen opp i 120, 130 kroner kiloen til oss fiskere, vil nok en del av oss gå tilbake til reker - selv om det er mye styr med manetene. Fangstene er så små og arbeidsomme nå, at vi er nødt til å ha mer for å hente dem opp, for at det skal lønne seg å gå ut på sjøen, sier Pettersen.

Til turistene er det vel bare ett råd: Smøre seg med tålmodighet. Manet og majones blir ikke helt det samme