KRISTIANSAND: – Jeg er mildt sagt ganske frustrert, sier blomsterselger Tormod Olsen til Fædrelandsvennen. I 25 år har han på vegne av Kåre Larsen Handelsgartneri i Søgne vært på plass på Nedre Torv med blomstervogna si. Firmaet har vært der i mer enn 40 år.

Men nå har Kristiansand kommune satt en endelig stopper for bruken av vogna. I følge nye regler er det ikke lenger lov å la noe stå igjen på torvet etter stengetid. Da skal det være ryddet og tomt. Dermed må Olsen fra i dag av, ta i bruk en alminnelig varebil. Etter hvert er planen å bruke en sju meter lang lastebil. Det er nemlig fullt lovlig, så lenge den kjøres bort om ettermiddagen. Olsen forteller har fått tilbud om å lagre ei vogn nede ved jernbanetomta, men mener det blir for tungvint og tidkrevende å frakte den ned dit hver kveld.

– Det spørs hvor lenge jeg orker å stå ute i allslags vær og vind, sier Olsen. I den gamle vogna kunne han trekke innendørs når kulda ble for tøff. Han innrømmer at de har vært inne på tanken om å gi seg, selv om han stortrives med jobben.

Torvselgeren som for tiden er den eneste på full tid i sitt slag i Kristiansand, vil ikke å krangle om reglene, men han skulle ønske det kunne legges bedre til rette for et torv med liv og røre.

– Vi risikerer å få et torv i hjertet av byen som er stein dødt om få år, dersom det ikke snart blir tatt fatt i dette, mener han. Olsen kan heller ikke forstå at en stor lastebil vil være et penere element i bybildet, enn den enkle blomstervogna.

– Jeg har fått mange reaksjoner i dag. Samtlige sier de ønsker seg mer liv på torvet, og ikke mindre. I dag er det ikke akkurat et overfylt torv som er problemet, sier Olsen.

Vil ha pent torv

Einar Hansen i det kommunale foretaket Kristiansand Eiendom har jobben med å justere leieavtalen med selgerne på torvet. Han sier at byens politikere har lagt ned to krav for fremtidig torvhandel.

– Det ene er at det skal se relativt bra for å få til mer torvhandel. Det andre er at handelen skal være mobil, sier Hansen.

Han mener at Olsens vogn fortsatt kunne blitt brukt til torvhandel, men at den da ikke kunne stått på torvet utenom åpningstidene. To torvselgere har inngått ny avtale med kommunen som innebærer at det ikke er lov å parkere der om natta.