KRISTIANSAND: Dermed tyder alt på at gigantskolen med 800 elever på Havlimyra aldri vil se dagens lys.

— Alle partier jobber for det beste pedagogiske og befolkningsmessige vedtaket på kort og lang sikt, uttaler gruppeleder Hans Otto Lund (H) til Fædrelandsvennen.

— Ifølge administrasjonen er det pedagogisk beste å ikke legge ned Justvik skole, skyter varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) inn.

— Men Jørgen da! utbryter Lund, tydelig forbauset over at koalisjonspartneren har sluppet katta ut av sekken.

— Ja, det står det i sakspapirene. Men også i oppvekststyret var det tverrpolitisk enighet om at dette er beste løsning. Men nå må vi først ha en prosess, vi har to forhandlingsmøter til, legger Kristiansen til.

Flytter på «småbeløp»

I tirsdagens kommunalutvalg sto Justvik skole og neste års Kristiansands-budsjett på agendaen. Møtet var over på rekordtid, debatten utsettes til formannskapet om to uker, deretter bystyret 12. desember.

Mandag ble den første av flere forhandlingsrunder gjennomført, og allerede nå bekrefter koalisjonen bestående av Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet at de er enige om det meste.

— Vi har et saldert opplegg som ble behandlet på gruppemøtene mandag kveld, så blir det nytt forhandlingsmøte og gruppebehandling neste mandag, forklarer Jørgen Kristiansen (KrF), som tirsdag fungerte som ordfører i Arvid Grundekjøns fravær.

— Blir det flyttet på mye penger i forhold til rådmannens forslag?

— Ikke i det hele tatt, det blir noen symbolsaker.

— Men å redde Justvik skole koster jo en del?

— Når du sier «mye», er det av et budsjett på nærmere fire milliarder, og da flyttes det på lite totalt sett. Det blir gjort noen grep, mer har jeg ikke lyst å si nå, svarer varaordføreren.

- Best kvalitet

Samtidig bekrefter han at det ikke blir tre barneskoler i bydelen nordøst for Kristiansand sentrum. Dermed må trolig barna fra Justneshalvøya ta turen til Fagerholt eller Justvik. Dette gjør foreldre i innflytterstrøket opprørt, fordi de ble forespeilet en fremtidig barneskole ved Havlimyra oppvekstsenter.

— Vi ønsker den faglig beste løsningen som gir best kvalitet i skolen, så er utfordringen å finne inndekning for dette, uttaler gruppeleder Tor S. Utsogn (Frp).

Oppvekstsektoren (skole/barnehage) pålegges å spare hele 76,5 millioner kroner i perioden 2013–16. Derfor foreslo rådmannen å legge ned Justvik skole fra 2016, mens ungdomsskolen på Havlimyra utvides med barneskole til 104 millioner kroner.

Alternativet er å rehabilitere Justvik skole og utvide Fagerholt, noe som koster 25 millioner kroner mer i investering, pluss 2,2 millioner i årlig drift. I tillegg kommer utgifter til midlertidige løsninger, et beløp administrasjonen tirsdag fikk i oppgave å sjekke nærmere.

— I fireårsperioden 2013–16 vil det ikke bli dyrere å beholde Justvik skole, mens kostnaden da øker i neste periode, påpeker varaordføreren.