KRISTIANSAND: Da kvinnen ble varetektsfengslet første gang 7. september ble den siktede ilagt brev— og besøkskontroll.

Etter hvert utviklet dette seg til besøksforbud. Derfor anket kvinnens forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, beslutningen om besøkskontroll. Dermed endte saken i lagmannsretten, men i mellomtiden opphevet politiet restriksjonene, noe det er adgang til. Dermed falt ankegrunnlaget bort.

I kjølvannet av saken har lagmannsretten i all enkelhet hevet behandlingen av anken fra advokat Johnsen, siden politiet opphevet restriksjonene.

Påminnelse fra lagmannsretten

Lagmannsretten har likevel kommet med en påminnelse. Lagmann Reidun Wallevik skriver at "lagmannsretten har likevel merka seg opplysningane i tingretten sin orskurd om at påtalemakta i dette tilfellet har handtert brev- og besøkskontrollen slik at "de i familien som har ønsket å besøke siktede har blitt nektet dette med begrunnelsen at det kan skade etterforskningen". Det vert mint om at dersom det er meininga at det skal liggja føre et besøksforbund, må dette vera vedteke av retten", skriver hun.

Bevisene styrket

Den siktede kvinnen er nylig varetektsfengslet på nytt i åtte uker. Retten skriver at bevisene mot henne er styrket, blant annet fordi det i kvinnens bolig er funnet knivbestikk av samme type som det antatte drapsvåpenet. Drapsvåpenet ble funnet der den siktede forklarte at hun kastet det fra seg.

I rettens avgjørelse for forlenget varetektsfengsling heter det at selv om kvinnen ikke har tatt standpunkt til straffskyld, har hun forklart, samme dag som drapet fant sted, at hun forstod at stikkene kunne ha dødelig utfall.

Retten mener at de samlede bevis mot kvinnen er sterke, og at hun ikke kan løslates fordi det vil være egnet til å krenke den alminnelige rettsfølelse.

Observeres

Det fremgår av fengslingskjennelsen at det skal foretas en prejudisiell observasjon av siktede. Denne observasjonen skal i tilfelle danne grunnlag for å ta standpunkt til om det er nødvendig med en fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse.

Den siktede kvinnen er foreløpig varetektsfengslet ut november måned.

KONTROLL ELLER FORBUD: Lagmann Reidun Wallevik minner om at det er forskjell på besøkskontroll og besøksforbud. Foto: Hallgeir Oftedal