MANDAL: En åpen sykehusdirektør innrømmer overfor sentrale politikere på Sørlandet at kommunikasjon, og spesielt overleger som går ut i media, et er problem for omdømmet til sykehuset. Han føler tiden nå er moden for å ta en diskusjon rundt dette, og lage felles kjøreregler.

I et møte mellom politisk samordningsgruppe for Regionplan Agder, Kommunenes Sentralforbund og sykehusdirektøren kom det fram at flere politikere reagerer på kommunikasjonen fra sykehuset.

Klønete

— Jeg synes rett og slett mange av konfliktsakene ved sykehuset er håndtert klønete i offentligheten, sier fylkestingspolitiker Toril Runden (Ap).

— God kommunikasjon er avgjørende for å skape en trygghet blant befolkningen på Sørlandet. Nå virker det utenifra at det bare er konflikter, og den siste saken, Robotsaken, har vært merkverdig å følge i media, mener Runden som sitter igjen med et inntrykk av at sykehuset sliter med interne kulturer.

— Jeg innrømmer at vi sliter med den interne kulturen, spesielt i overlegekorpset, sier Olsen.

— Det er en utfordring at argumentasjonen fra Arendal og Kristiansand snur 180 grader ved fylkesgrensen. Det er ikke enkelt å være sikker på faglige argumenter, om de er faglige, eller om de er en del av konflikten, personlige ambisjoner eller annet.

Represalier

— Vi har brukt over ett år på å jobbe med strategiplanen, og vi har jobbet med å forankre denne. Men alle overleger er for eksempel ikke med i utvidet ledergruppe og det er en utfordring når dyktige ledere med pondus og legitimitet går ut i media med sine synspunkter.

— Det er ikke slik på sykehuset at vi har administrative rutiner som gir mulighet for represalier hvis man bryter rutinene. Skal vi få dette til må vi bli enige med fagmiljøer og tillitsvalgte om at det skal være mulig å gi represalier. Jeg tror de fleste er enige om at det er behov for kjøreregler.

Jan Roger Olsen fortalte politikerne at han ønsker en mulighet for å kalle inn på kontoret ansatte som bryter kjørereglene i media og at det til og med kan være aktuelt å komme med en advarsel.

— Jeg tror vi er klare til å ta denne diskusjonen nå.

Politikernes ansvar

Hans Antonsen (V), ordfører i Grimstad og tidligere i kommunikasjonsbransjen tror man gir kommunikasjon for stor betydning i tilknytning til urolighetene rundt sykehuset. Han ønsker at politikerne selv tar større ansvar.

— Vi har i denne saken sviktet som politiske ledere på Sørlandet, vi må stå opp for sykehuset. Ofte tar vi ikke standpunkt i saker, men skyver andre foran oss. I denne saken er det mange aktører som lager store konflikter.

Antonsen oppfordret også til at det må bli slutt på ekstrarundet i mange saker, og pekte på alt som har skjedd rundt Robotsaken.

— Når Ole G. Ottersland stiller nye krav, kommer med voldsomme ytringer i media tenker jeg at det er ikke styreleder Olsen eller sykehusdirektør Olsens ansvar å kommentere dette videre, og forsøke å finne en løsning.