NYE AVHØR: Kriminaltekniker Thor Hardeland i Agder-politiet var den som fant 19-åringens dna på åstedet i Baneheia. Nå vil politiet avhøre den domfelte mannen på nytt. Her er Hardeland, aktor Beate Rullestad-Jansen og meddommer John Kenneth Meberg avbildet under tirsdagens åstedsbefaring. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: En 18 år gammel mann fra Algerie står nå tiltalt for å ha medvirket til en voldtekt i Baneheia i fjor sommer. 19-åringen som skal ha gjennomført voldtekten er allerede dømt til fengsel.

— Plantet dna

Under dagens rettsforhandlinger kom det frem at politiet nå ønsker å avhøre 19-åringen på nytt og konfrontere ham med 18-åringens forklaring.

— Den tiltalte i denne saken er tydelig på at det er den andre som er "den store, stygge ulven". Det er derfor interessant for politiet å høre hva han har å si nå, sier etterforskningsleder Øystein Jørgensen ved Agder politidistrikt.

19-åringen har benektet all kjennskap til overfallsvoldtekten i Baneheia, til tross for at hans dna-profil er funnet i spor på åstedet.

Under rettssaken i mars hevdet mannen at kameraten fra Algerie kan ha plantet dna-et hans på stedet.

Mannen ble ikke trodd av retten og dømt til ti års fengsel for denne og to andre voldtekter. Han har anket dommen til lagmansretten. Saken er foreløpig ikke berammet.

Dersom dommen etter denne saken ankes vil det kun bli én rettssak i lagmannsretten, hvor begge tiltalte møter.

Forbannet på kameraten

I rettssaken mot 18-åringen i dag kom det frem at 19-åringen har anklaget kameraten også i avhør med politiet. Han skal da ha hevdet at det var 18-åringen og en annen person som sto bak voldtekten.

På dette tidspunktet var 18-åringen utenlands. 21. mars, etter at rettssaken mot 19-åringen var avsluttet, ble han utlevert til Norge av fransk politi.

I det andre avhøret i Kristiansand fortalte politiet hva 19-åringen hadde beskyldt ham for.

— Han ble først helt satt ut. Så ble han irritert og forbannet. Han fortalte da at det var 19-åringen som hadde voldtatt henne og at han hadde gjort det flere ganger, sa politibetjent Vidar Svendsen da han vitnet i retten.

18-åringen nektet først for all kjennskap til voldtekten, men endret forklaring da politiet konfronterte ham med at sim-kortet hans var satt inn i voldtektsofferets telefon like etter voldtekten.

Nekter for medvirkning

Under rettssaken i dag kom det også frem at 18-åringens dna ble funnet på offerets hender.

Mannen har i sin forklaring fortalt at han trodde de skulle rane kvinnen og at han sto et stykke unna da kameraten voldtok kvinnen. Han har erkjent at han holdt kvinnen i beina og bar henne opp bakken, men nekter for å ha holdt fast hendene hennes mens kameraten voldtok kvinnen.

Aktoratet mener at 18-åringen bidro aktivt til voldtekten og har derfor tiltalt ham for medvirkning.

Saken avsluttes fredag.