KRISTIANSAND: Prisen ble delt ut til kinosjef Danckert Monrad-Krohnpå Haandverkeren av Lene Tønnesen i LLH (Landsforeningen forlesbiske, homofile, bifile og transpersoner) under åpningen avSkeive Sørlandsdager torsdag kveld.

De beste filmene

— Vi velgerfilmer fordi de er gode og har fortellinger som er sterke. Så erdet slik at kjærlighet og seksualitet blir belyst i mange avfilmene, og da gjerne kjærlighet og seksualitet som ikke er heltuproblematisk, enten det gjelder homofili eller andre ting. Men enbi-effekt av dette er at også unge, homofile kan finne erkjennelseri filmene. At de for eksempel kan se at alle mennesker strever medå finne sin egen identitet, sier Monrad-Krohn, som sier dette harvært bevisste valg fra Kristiansand InternasjonaleBarnefilmfestival sin side i flere år, når de velger ut filmer forsitt publikum.

Selvmordsrater

— Vi er jo forpliktet til å vise etmangfold. Ikke minst når vi vet at mange unge homofile strever, ogdet er skyhøye selvmordsrater blant unge homofile, også påSørlandet. Da har vi et ansvar for å bidra til bevisstgjøring, sierDanckert Monrad-Krohn, som ble både glad og stolt overHomofrydprisen.

— Vi setter pris på at denne siden av festivalenblir lagt merke til, sier Monrad-Krohn.

— Tror du det vil skapedebatt på Sørlandet at en barnefilmfestival får Homofrydprisen meddenne begrunnelsen?

— Det er i så fall en debatt jeg er klar for åta, smiler Monrad-Krohn.

Begrunnelsen

Juryens begrunnelse fortildelingen:

Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival tildelesprisen for sitt fokus på kjønnsroller, seksualitet og homofobi bådegjennom filmer på sitt ungdomsprogram, og for å sørge for at ogsåtemaet blir godt ivaretatt av skaperne av filmene gjennom seminarog kunnskapsformidling til disse.

Juryen mener at det er særligpositivt og viktig at festivalen som har barn og unge som sinmålgruppe har fokus på kjønnsrollestereotypier, seksualitet oghomofobi fordi det er i nettopp denne gruppen mange viktigeholdninger skapes.

Det finnes i dag få slike arenaer som har dettefokuset på barn og unges egne premisser og KristiansandInternasjonale Barnefilmfestival ønskes å være rollemodeller tiletterfølgelse for andre.