KRISTIANSAND: Onsdag skrev Fædrelandsvennen om 74 år gamle Eldbjørg Grønset fra Møvik, som ved en feil fikk beskjed om å betale 60.000 kroner i restskatt til Kristiansand kommune. Men beløpet hadde hun allerede betalt til kommunen hun flyttet fra for to og et halvt år siden.

Kemneren i Kristiansand, Solveig Svendsberget, var onsdag i kontakt med skattedirektoratet for å komme til bunns i saken.

Maskinfeil

— I forbindelse med årets oppgjør har det skjedd en maskinell feil som berørte 33.000 skatteytere i Norge. Disse ble liknet i to kommuner, men feilen ble fanget opp og rettet av skatteetaten, sier Svendsberget.

Ifølge Svendsberget skal feilen ha blitt rettet før skatteoppgjøret ble sendt ut til de berørte.

— Skatteetaten har omfattende rutiner for å fange opp slike feil. Her er det tydeligvis en som har klart å skli gjennom, og det er bare å beklage. Jeg har ingen problemer med å forstå at folk reagerer kraftig og kan forsikre om at vi tar dette på det største alvor, sier Svendsberget.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, ble feilen oppdaget av en ansatt ved Grimstad og Lillesand skatteoppkreverkontor i juni. Den ansatte oppdaget nemlig at personer som bodde i Lillesand hadde skattet til kommunen de bodde i i 2010. Årsaken er trolig at en gammel manntallsliste har blitt brukt i datasystemet til skattedirektoratet.

Fikk for få skatteinntekter

Selv om få skatteytere skal være berørt, har feilen ført til et omfattende merarbeid for skattemyndighetene og flere kommuner.

— Feilen har ført til at Lillesand har fått mindre skatteinntekter enn vi skulle ha hatt, ettersom kommunen får inntekter baser på hvem som bodde der i november året før, sier økonomisjef i Lillesand kommune, Marianne Tovsen.

Kommuner med høy tilflytting har dermed fått mindre skatteinntekter enn de skulle hatt, mens kommuner med høy fraflytting har fått mer. Ifølge Tovsen har omfattende undersøkelser vist at Lillesand har fått minst 280.000 kroner for lite.

- Ble nok rimelig svette

Etter det Fædrelandsvennnen kjenner til skal direktoratet ha jobbet med å rydde opp i rotet siden i sommer.

— Det var nok noen som ble rimelig svette der inne. De har gjort en del maskinell retting, men jobben krever en del samarbeid mellom kommuner og kontorer, sier Tovsen.

Ifølge kemner Svendsberget har direktoratet opplyst at Grønset er den eneste som har fått tilsendt betalingsgiro. Fædrelandsvennen var imidlertid onsdag i kontakt med en kvinne fra en annen sørlandskommune som sier hun har opplevd akkurat det samme.

Fikk to giroer

Kvinnen i 40-årene fikk beskjed om å betale 30.000 kroner, mens hun i realiteten hadde penger til gode.

— Jeg fikk i sommer tilsendt to giroer fra kommunen jeg flyttet fra for to år siden, sier kvinnen, som ikke ønsker navn eller bilde i avisen.

Hun forteller at hun brukte mye tid og energi på saken, som til slutt ble løst av kemnerkontoret i Kristiansand

Svendsberget sier til Fædrelandsvennen at hun ikke kan garantere at ikke flere er rammet, men at det ikke ser slik ut.

— Jeg kan ikke garantere det. Men ut fra det direktoratet sier, ser det ut til at det kun er i den ene saken det har glippet, sier Svendsberget.

Fædrelandsvennen forsøkte onsdag å innhente en kommentar fra Skattedirektoratet, men fikk opplyst at ingen var tilgjengelig.