KRISTIANSAND: Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon viser at det i første halvår 2012 ble meldt inn 4620 skader til forsikringsbransjen i Vest-Agder. 2138 av disse skjedde i Kristiansand.

— Det er naturlig at Kristiansand har flest, ettersom det er der det er flest biler, sier informasjonsansvarlig i Gjensidige, Arne Voll.

Ulykker hvor det kun er en bil involvert er kategorien med flest skader. Påkjørsel av parkert bil og rygging er nummer to og tre på listen. I løpet av årets første seks måneder oppstod det 419 skader på parkerte kjøretøy i Kristiansand. 350 skader skjedde etter rygging. Den største kategorien, eneulykker, sto for 431 skader.

Mange bulker i Sørlandsparken

Det finnes ingen samlet oversikt over hvor de fleste skadene oppstår, men ifølge Voll skjer svært mange uhell ved Sørlandssenteret.

— Av erfaring vet jeg at Sørlandsparken skiller seg ut som et sted med mange skader. Når det er mange biler på en plass blir det lett litt småbulking. Småskadene oppstår ofte på ettermiddagen, når folk er litt stresset og skal hjem fra jobb. Det skjer også mange skader på fredager og lørdager, sier Voll.

Forsikringsbransjen regner med at rundt to tredjedeler av de som bulker på parkeringsplasser drar fra stedet uten å melde fra.

— Veldig få melder fra om at de for eksempel er borti dører. Mange er nok ikke klar over at de er medvirkende til å forårsake slike skader, men det er ingen tvil om at en del lukker øynene når det skjer et dunk. Terskelen for ikke å gi beskjed om småskader er nok lav. Årsaken til det kan nok være at folk tenker at det ikke var spesielt alvorlig, eller at de frykter at regningen kan bli høy, sier Voll.

Ber folk rygge inn

Voll oppfordrer folk til å rygge inn på parkeringsplasser i stedet for å kjøre inn med fronten først.

— Når du kommer til kjøpesenteret er bilen varm og du har god sikt. Når du da skal rygge ut kan sikten være dårligere, du kan være litt stresset, og da er det lett å ta en stolpe eller kjøre på noen, sier Voll.

Han legger til at mange parkeringsplasser også er svært trange.

— Vi har vært rundt og målt en del parkeringsplasser. Et sted sto alle bilene riktig plassert, men likevel var det nesten umulig å komme ut av bilen, sier Voll.

Ifølge Voll finnes det ikke sammenlignbare tall fra tidligere år, slik at det er vanskelig å si om folk er blitt bedre eller dårligere til å kjøre.

— Det er gjort noen endringer i registreringen, men de tallene vi har tyder på at det er blitt færre uhell. Men disse tallene er som sagt usikre, sier Voll.

Vanskelig å etterforske

Leder av trafikkavsnittet ved Kristiansand politistasjon, Bjarne Lindeland, tør ikke si noe om hvor de fleste uhellene skjer, utover at det er naturlig at de skjer der det er mange biler.

— At det skjer flere uhell inne i byen og på Sørlandssenteret sier jo egentlig seg selv, sier Lindeland.

Dersom det er personskade plikter de involverte å melde fra til politiet. Småbulking ordnes normalt med en skademelding, men det hender også at politiet får anmeldelser som gjelder mindre trafikkuhell.

— Det skjer jo til stadighet at folk kommer tilbake til bilen sin og ser at den er skadet. Det er vanskelig å oppklare slike saker, men mange ganger prøver de som er utsatt for dette å gjøre noen undersøkelser på egen hånd, sier Lindeland.

- Fryktelig kjedelig

Svein Ove Valdeland (40) er en av mange som har fått bilen skadet av en ukjent sjåfør mens den sto parkert. Han tviler ikke på at mange lider samme skjebne.

— Bilen til kona ble faktisk bulket i går, og den som gjorde det forsvant. Det er jo fryktelig kjedelig, sier Svein Ove Valdeland.

40-åringen fra Jæren var fredag på Sørlandssenteret for å handle sammen med barna Stine (9) og Jøran (13).

BANK I BORDET: Samboerne Ottar Vemmelsvik (59) og Anki Larsson (52) var fredag på Sørlandssenteret for å handle. Ingen av dem har opplevd å få bilen bulket mens den sto parkert, men tviler ikke på at det skjer ofte. Foto: Erlend Olsbu

— For en stund siden skjedde det samme med min bil. Da hadde faktisk den som gjorde det lagt igjen navn og telefonnummer, og vi fikk ordnet opp. - Ingenting er bedre enn det, sier Valdeland.

— Du har ikke bulket og stukket av selv?

— Nei, det har jeg faktisk ikke. Når man forventer at andre skal oppføre seg redelig, så må man jo gjøre det samme selv, sier Valdeland.

- Trange parkeringsplasser

Samboerne Ottar Vemmelsvik (59) og Anki Larsson (52) fra Nordfjord rygget fredag inn på parkeringsplassen ved McDonald’s i Sørlandsparken. Larsson tror mange av uhellene skyldes svært trange parkeringsplasser.

— Når du har parkert bilen, kommer du nesten ikke ut. Dessuten kommer det biler fra alle kanter, så det er fort gjort å rygge på noen, sier hun.

— Det virker som bilene blir større, men parkeringsplassene mindre, sier Vemmelsvik.

Vemmelsvik sier han alltid parkerer langt unna inngangen for å være på den sikre siden. Han tror rådet fra Arne Voll om å rygge bilen på plass er et godt tips.

— Folk er glupske på å komme seg raskt på plass. Hadde alle rygget, hadde det dessuten vært enklere for alle å komme seg ut igjen, sier Vemmelsvik.