KRISTIANSAND: I forslaget til statsbudsjett for 2013 innføres det flere gebyrer i tingrettene. Tidligere har det vært gratis å gifte seg hos en dommer. Nå må du punge ut med tusen kroner.

— Det hadde jo vært hyggelig om det ikke var gebyrer på alt i det offentlige, selv om et beløp på tusen kroner kanskje ikke er all verdens, sier sorenskriver Yngve Svendsen i Kristiansand tingrett til Fædrelandsvennen.

MÅ BETALE FOR GIFTEMÅL: I Kristiansand tingrett vil det nå koste en tusenlapp å gifte seg. Foto: Lars Hoen

Svak økonomi har allerede tvunget sorenskriveren til å stoppe de månedlige lørdagsvigslene.

Forslaget til statsbudsjett betyr også at du fra neste år må betale 500 kroner for oppbevaring av testamente. Skal du til utlandet og trenger stempel på et dokument, såkalte notarialfotninger, vil det koste 200 kroner.

Dette skal gi 28 millioner kroner i statskassen.

Stort budsjettkutt

På den annen side betyr forslaget til statsbudsjett et kutt på 15,8 millioner kroner i rammen til domstolene. Dette kommer i tillegg til at det allerede er kuttet 7,5 millioner kroner i 2012. — Jeg har stor frykt for at denne budsjettreduksjonen skal føre til at saksbehandlingstiden vår nå blir lengre, både i straffesaker og tvistesaker. Dette vil ramme både ofre og fornærmede, som må vente lenger på en dom, sier sorenskriver Yngve Svendsen.

Kristiansand tingrett er den meste effektive blant de store domstolene i landet. Det går i snitt 50 dager fra en straffesak ligger på bordet til dom er avsagt. Det nasjonale målet er 90 dager.

Dette skjer på tross av at Kristiansand tingrett i dag mangler tre stillinger.

Stillingsstopp

På grunn av budsjettkuttene har alle norske domstoler fått stillingsstopp, og må søke dispensasjon for å fylle stillingen hvis ansatte slutter.

— Dersom vi ikke får dispensasjon må vi regne med at saksbehandlingstiden blir lenger. Hvor mye, kommer an på hvor mange stillinger vi mister og hvor mange saker som kommer inn. Vi har allerede for få ansatte, og det er grenser for hva en kan forvente av de ansatte. De står på og gjør en flott innsats hver eneste dag og har ikke mer å gå på nå. Vi synes det er veldig leit at vi må påregne en reduksjon av ansatte som medfører at vi må påregne en lengre saksbehandlingstid, sier Svendsen.

Kristiansand tingretterførsteinstansdomstol for Kristiansand og 15 omkringliggende kommuner. 40 ansatte har sin jobb på Tinghuset:11 embedsdommere, fem dommerfullmektige, avdelingsdirektør og resten saksbehandlere.

— Dagens effektive saksbehandling i tingretten skyldes en rekke effektiviseringstiltak og en positiv domstolskultur som er bygget opp over mange år. Kutt i bemanningen med påfølgende lengre saksbehandlingstid betyr at vi kan miste mye av det positive som er bygget opp. Vi må regne med at det blir ganske tungt å bygge dette opp igjen, sier sorenskriver Yngve Svendsen.

- Henger ikke i hop

Stortingsrepresentant for Vest-Agder, Åse Michaelsen (Frp), sitter i justiskomiteen. Hun er stolt av hvor effektivt Kristiansand tingrett arbeider i dag - og sterk motstander av kutt.

— Med den kriminalitetsøkningen vi har, sier det seg selv at antall saker vil øke. Og alle vet at vi setter mye på å styrke det operative politiet. Forhåpentligvis vil flere kriminelle bli tatt. Da henger det ikke i hop at det kuttes i domstolene, sier Michaelsen til Fædrelandsvennen.