KRISTIANSAND: — Når hallen vi bruker nå rives, så trenger vi vegger vi kan male på, sier grafittikunstner og daglig leder ved Sprayboks kunsthall, Terje Andersen (30), til fvn.no.

Etter at det ble klart at graffitikunstnerne mister lokalet deres på grunn av nye byggeplaner i byen, er han nå i gang med arbeidet med å skaffe lovlige vegger. Lørdag ettermiddag tok han i bruk det som er Sprayboks sin tredje lovlige vegg på gateplan. Det gikk ikke upåaktet hen.

Både tilfeldig forbipasserende og politiet sperrer øynene litt ekstra opp ved synet av Andersen, iført en sort hettegenser og en sprayboks, der han står med ryggen til og forvandler garasjeveggen på Tinnheia til en kaskade av farger.

DEN ER LOVLIG , ALTSÅ: Terje Andersen kommer politiet raskt i møte når de tar kontakt etter å ha sett kunstverket hans på en garasjevegg på Tinnheia. Foto: Kristin Ellefsen

— Viser fram kunsten

For garasjeeier Tor Erik Schrøder var det ikke vanskelig å donere bort garasjeveggen til Sprayboks sin gatekunst.

— Det er en fin måte å få vist fram det arbeidet de gjør. Veien er trafikkert, så det er mange som får sett det de holder på med, sier han til fvn.no.

Også for Andersen er det godt å ta kunsten ut på gateplan, der den hadde sin opprinnelse. Til nå har han drevet mesteparten av arbeidet sitt i en hall, hvor han har holdt utstillinger og kurs for interesserte. Han fikk ideen til lovlige vegger etter å ha fått tildelt en garasjevegg på Grim av Jannike og Jens Petter Kittelsen for flere år siden.

Ønsker seg flere vegger

Siden da har han skiftet ut motivet og fargene på veggen, til sin egen og naboenes fornøyelse.

— Jeg tenkte at dette på Grim funker jo bra. Hvorfor ikke ta lovlige vegger i bruk over hele byen?

Så langt disponerer Sprayboks en vegg på Grim, Tinnheia og Hånes. Nå håper Andersen at folk vil bidra med flere vegger, slik at kunstnerne kan få vist seg fram for flest mulig. Og det er ingen begrensinger på hvem som kan komme å male på veggene.

— Vi vil dele med alle som vil male. Det er bare å ta kontakt. Det samme gjelder de som har en vegg å donere bort, smiler han.

Graffitikunstneren mener det er viktig for en by som Kristiansand å ha lovlige vegger. Det bidrar til at kunstnerne blir mer kvalitetsbevisste og er et alternativ til å drive ulovlig. I tillegg setter omgivelsene pris på det, hevder han.

Sett bort fra politiets korte henvendelse under kunstoppføringen, har Andersen bare fått ros for sin gatekunst fra publikum - uansett alder.

— Jeg har bare hatt positive tilbakemeldinger. Det gikk for eksempel forbi en eldre dame forbi med hunden sin nå nettopp og hun sa «det blir så fint att!»