JULEKRONER: 70.000 kroner ble samlet inn mellom klokken 14 og 20 lille julaften. ?Det var mange unger som ga penger i kveld, så da ble det uvanlig mye mynt, sier Gunnar Eide. F.v. Marit Johansson, Egil Hultin, Gunnar Eide og Tor Johansson. Foto: Tor Erik Schr der
REKORD: Siden bankene er stengt i dag, ble pengene talt manuelt på kontoret til Frelsesarmeen. Her tømmes innholdet ut i Østre strandgate etter å ha båret gryta fra Markens. Foto: Tor Erik Schrøder

KRISTIANSAND: — Vi har mange gledeshistorier. Torsdag kom det innom en mann på helt utgåtte vintersko. Med seg hadde han to døtre på 15 og 17 år. Da han fikk litt penger til sko og julegaver begynte han nesten å grine, sier korpsleder i Frelsesarmeen, Gunnar Eide.

Hør mer om Frelsesarmeens arbeid i videoen øverst i saken!

JULEKRONER: 70.000 kroner ble samlet inn mellom klokken 14 og 20 lille julaften. ?Det var mange unger som ga penger i kveld, så da ble det uvanlig mye mynt, sier Gunnar Eide. F.v. Marit Johansson, Egil Hultin, Gunnar Eide og Tor Johansson. Foto: Tor Erik Schrøder

Mannen er en av mange som får en bedre jul takket være gavmilde sørlendinger. Ifølge Eide er det ingen andre gryter i landet som det havner mer penger i enn den i Markens.— Dette er nok med på å redde jula for mange, sier kasserer og frelsessoldat Tor Johansson.

2,4 millioner

Lille julaften ble det talt opp over 70.000 kroner i Frelsesarmeens lokaler i Østre strandgate. Med en dag igjen til jul er det klart at det nok en gang blir rekord. Inkludert bankinnskudd har 2,4 millioner kroner funnet veien til julegryta i Markens. I fjor kom det inn litt over to millioner, i 2009 1,6. — Det blir spennende å se hvordan det går til neste år, smiler Gunnar Eide.

Pengene går uavkortet til å hjelpe folk i Kristiansand som har en litt mer utfordrende hverdag enn de fleste andre.

— Det er blitt vanskeligere å være fattig i Norge, siden landet er så rikt. Nå som det nærmer seg jul, kommer det noen hver dag. Behovet er enormt, sier Eide.

En stor dugnad

REKORD: Siden bankene er stengt i dag, ble pengene talt manuelt på kontoret til Frelsesarmeen. Her tømmes innholdet ut i Østre strandgate etter å ha båret gryta fra Markens. Foto: Tor Erik Schrøder

Mange av de som får litt ekstra å rutte med har rusproblemer, andre har sliter med å få ting til å gå rundt som eneforsørgere.— Det kommer også en del asylsøkere og innvandrere, mange kvinner, sier Eide.

Han tror rekordinnsamlingene i Kristiansand har sammenheng med at tilbudet har blitt veldig godt kjent.

— Jeg opplever julegryteinnsamlingen som en stor dugnad. Alle støtter opp. I år har vi for eksempel fått julebyen, som har betydd mye. Handelstanden i Kvadraturen legger ting til rette og artister spiller gratis. Det er jeg veldig takknemlig for, sier Eide.

Frelsessoldat Marit Johansson er en av de mange som har voktet gryta i våte desemberdagen.

— Det har vært en fryd å stå i Markens, å møte alle de fantastiske, gavmilde menneskene, sier Johansson.

Hør mer om Frelsesarmeens arbeid i videoen øverst i saken!

24,9 mill. i Norge

julegryte03.jpg Foto: Tor Erik Schr der

Julegryta i Markens er en av to i Kristiansand. Den andre står i Sørlandsparken. På Sørlandet er det totalt 15 julegryter, i hele landet over 100.I 2010 ble det samlet inn totalt 24.884.399 kroner i Norge, noe som var rekord for femte år på rad.

Den første julegryta til Frelsesarmeen ble satt ut i Oslo i 1901. Når den første kom i Kristiansand er uvisst.

— Vi har forsøkt å finne det ut, men har ikke klart det. Det er jo tross alt ganske mange år siden, sier Eide.