MANDAL: – Å innføre eiendomsskatt er absolutt siste utvei, og dit har vi ennå ikke kommet, sier bystyrerepresentantene Sven Seljom (H) og Alf Erik Andersen (Frp).

Verken rådmann Knut Sæther eller ordfører Tore Askildsen (KrF) ser annen mulighet enn eiendomsskatt neste år, noe som vil skaffe en inntekt på 25-30 millioner kroner. Men det gjør Seljom og Andersen som fronter flertallet i bystyret:

– Vi ønsker en ny runde på hvilke bygg og eiendommer som er mulig å selge. Kommunen har 600 eiendommer av stort og smått. Disse er regnskapsmessig ført opp til en verdi av 1,1 milliarder kroner. I denne porteføljen bør det være inntekter å hente, påpeker de to.

Sykehus-bygget kjøpte kommunen av Sørlandets sykehus for bare to år siden til 30 millioner kroner. Tanken har vært at bygget skal bli et lokalmedisinsk senter der spydspissen skal være en døgnkontinuerlig legevakt med fire sengeplasser. Ut over det inneholder bygget ambulansestasjon, blodbank, røntgen, distriktspsykiatrisk senter, psykiatrisk poliklinikk for barn og unge samt poliklinikk for rus og avhengighet.

Flere muligheter

Seljom og Andersen ser for seg flere muligheter.

– Det ene kan være å selge bygget til en investor for deretter å leie det tilbake, samtidig som det inneholder alle funksjoner. Det andre kan være å selge og flytte det eneste kommunale foretaket her, legevakta, til Mandal sykehjem. Der vil det være god plass til legevakta etter hvert som beboerne skal flyttes til omsorgsboliger, sier de to.

Vil se nærmere

De sier at de ikke kommer til å kaste om på hele budsjettet slik de gjorde i fjor når rådmannen kommer med sitt forslag til 2013-budsjett i november. – Men vi ønsker å vite nærmere hvordan han har kommet fram til at vi får 40 millioner kroner i underskudd neste år, sier Seljom.

De ønsker også å se om det er mulig å forskyve på gjeld for på den måten å få ned utgifter til renter og avdrag, som nå får kommunen til å knele.

Ordføreren kritisk

Ordfører Askildsen er sterkt kritisk til tanken om å kvitte seg med sykehus-bygget.

– Det vil slå beina under et lokalmedisinsk senter. Nå har vi fått på plass et samarbeid med nabokommunene og sendt inn søknad om økonomisk støtte til et senter. Å reversere dette nå vil svekke kommunens omdømme og rolle, sier Askildsen.

Han sier også at man er i sluttfasen i forhandlingene med Spiggeren legesenter som ønsker innpass i sykehus-bygget.

Han sier likevel at han synes det er veldig greit at bystyre-flertallet leter etter inntekter. – Men når det gjelder eiendommer har det vært grundig belyst helt siden i fjor, og nå er det få muligheter igjen for å gi inntekter som monner, sier Askildsen.