KRISTIANSAND: Vantro politikere ble informert av rådmannen under kommunalutvalgets møte tirsdag.

— Dette kommer på toppen av mye annet. Det er en veldig spesiell situasjon Returkraft setter seg i overfor kommunen. De legger i hvert fall ikke til rette for større goodwill før vi skal ta stilling til fritak neste år, når de velger å trekke oss inn i rettssystemet. Dette er en helt uholdbar måte å føre dialog med Kristiansand kommune på, som er en så viktig partner for dem, tordnet Mette Gundersen.

PROVOSERT AP-LEDER: Gruppeleder Mette Gundersen er svært kritisk til stevningen fra Returkraft. Her i samtale med partikollega Ingrid Wisløff Jæger i kommunalutvalget tirsdag, mens ordfører Arvid Grundekjøn samtaler med rådmann Tor Sommerseth i bakgrunnen. Helt til høyre gruppeleder Arvid Omdal fra KrF. Foto: Vegard Damsgaard

Aps gruppeleder la ikke skjul på sin indignasjon, og fikk støtte rundt bordet.

— Mange av oss er vel forundret over at dette kommer, påpekte ordfører Arvid Grundekjøn (H).

Likebehandling

Bystyret innvilget i september søknaden om fritak for eiendomsskatt, pålydende 2,5 millioner kroner. Men Returkraft er ikke tilfreds siden fritaket gjelder for ett år, mens taksten står fast i ti år.

Bedriften på Langemyr i Kristiansand, heleid av de kommunale renovasjonsselskapene, klagde på taksten. Anken førte ikke fram, dermed er en stevning til tingretten siste utvei.

— Vi har lagt oss på substansverdi, teknisk verdi av hele anlegget, som er på rett over milliarden. De mener avkastningsverdi må være gjeldende, ut fra inntekt og omsetning. Dermed vil det være en betydelig forskjell, forklarer Nils Olav Berge, prosjektleder for eiendomsskatt i Kristiansand kommune.

Han sier dette normalprinsippet er lagt til grunn for alle 36.549 bolig-, fritids- og næringseiendommer i Kristiansand, og ser ingen grunn til å gjøre unntak for Returkraft.

— Har de noe å fare med i retten?

— Det tør jeg ikke svare på. Dette er komplisert juridisk mat, sier Berge, som bekrefter at ingen andre, verken privatpersoner eller bedrifter, har valgt å stevne kommunen etter at ny skatt ble skrevet ut i fjor.

- To tanker i hodet samtidig

Hos Returkraft forstår man at de oppleves som utakknemlige.

— Vi er veldig fornøyd med at bystyret ga oss fritak, samtidig er taksten noe administrasjonen har håndtert. Vi må være såpass profesjonelle at vi kan ha to tanker i hodet samtidig. Hvis bystyret finner ut at de ikke lenger vil gi fritak, står vi der med en altfor høy takst, uttaler adm.dir. Odd Terje Døvik til Fædrelandsvennen.

Han begrunner stevningen med at de primært mener skatten bør settes til null fordi anlegget ikke gir avkastning. Om dette ikke fører fram, hevder de taksten må reduseres med to tredeler. Returkraft er nemlig plassert i samme sjikt som Elkem og Xstrata (404 millioner etter fradrag, mot 439/551 mill.).

— Når man vet at Elkem har investert 4,5 milliarder i Solar, mot 1,5 milliarder hos oss, er det noe som ikke henger i hop, mener Døvik.

Enn så lenge håper han på dialog med kommuneadministrasjonen, slik at saken kan løses utenfor tingrettens vegger.

Returkraft har slitt med økonomien. Et underskudd på 43 millioner i fjor er redusert til om lag sju millioner i år, med en omsetning på 152 millioner.