KRISTIANSAND : — Vi pratet i 15 minutter. Tema var eksilirakere som forberedte regimeskifte i hjemlandet. Vi hadde nettopp tatt i mot en av de sentrale, Ayad al. Rikabi, som den første fribyforfatteren i Kristiansand.

Hvordan hadde utenriksministeren fått tak i ditt nummer? - Han fikk det av Terje Rød-Larsen, som på den tiden, i 2001, var FNs spesialkoordinator for Midtøsten.

Og hva var du? - Fylkessekretær i Arbeiderpartiet i Vest-Agder. Pluss aktiv i Venner av Israel i Ap. Jeg var en av flere som hadde en del med Oslo-prosessen å gjøre på 1990-tallet.

Utrolig hva oppmålingsingeniører fra Kristiansand kan brukes til? - Du kan så si. Jeg gikk rett fra skolen til Norwegian Contractors. Jeg var ikke lenge i jobben før jeg satt som tillitsvalgt for 103 ingeniører og teknikere i NITO. Etter kort tid ble 50 av dem sagt opp. Godt å tenke på at 48 av dem likevel fikk beholde jobben.

Var ikke din far også tillitsvalgt? - Jo da, for statsansatte ingeniører i AF. Dette var jo en akademikerorganisasjon. Derfor trodde jeg far stemte Høyre, og meldte meg selv inn i AUF som protest.

Så dersom du visste at han stemte Ap, ville du gått til Høyre? - Kanskje.

Så gikk du via Hard Rock Café i hjembyen til EU. Først som organisasjonsansvarlig i Europabevegelsen, noen år senere som generalsekretær. Litt av et sprang? - Sånn kan det være med livet. Jeg var også leder av Kristiansand Ap og valgte å gå før jeg ble sparket. Det var kort sagt ikke populært at jeg foreslo å la ansatte drifte sykehjem.

Sier du fortsatt ja til EU? - Høyere enn noen gang. Dette har virkelig med solidaritet å gjøre. Det er rett og slett kvalmt at oljelandet vårt, med raua full av penger, ikke skal dele med land og folk som sliter. Drømmen er et føderalt Europa.

Andre ting? - Jeg spilte fotball i Vigør og tuba i Grim skolemusikkorps.

Hva ellers er 9. november kjent for? - Krystallnatten i 1938 og Berlinmurens fall i 1989.