KRISTIANSAND: Ifølge tiltalen skal en 31 år gammel mann i juni fjor ringt flere ganger til en saksbehandler på NAV i Kristiansand. Han skal ha vært oppfarende, aggressiv og skjelt ut saksbehandleren med obskjøne ord og bedt henne dra et visst sted.

Saksbehandleren anmeldte forholdet, og da hun 6. oktober kom ut fra avhør om saken hos politiet, fikk hun tekstmelding på sin private telefon fra 31-åringen, hvor han igjen kjeftet på henne. Saksbehandleren oppfattet dette som skremmende, og at hun i tillegg ble kontaktet på sin private mobil og på sin fridag.

I politiavhør og i retten erkjente mannen delvis forholdene, men mente at han ikke hadde brukt alle de uttrykk han var tiltalt for å ha brukt.

Retten sier i sine domspremisser at tiltaltes opptreden klart kan karakteriseres som krtikkverdig. «Retten kan samtidig ikke se bort fra at tiltaltes verbale utbrudd var en følge av øyeblikks frustrasjon over den situasjonen han var i på tidspunktet han snakket med fornærmede».

Grove utbrudd

Samtidig mener tingretten (dommerfullmektig Magne Bye) at tiltaltes verbale utbrudd er grove og rettet mot fornærmedes person.

«Retten er av den oppfatning at personer i fornærmedes stilling fra tid til annen må kunne håndtere at personer kommer med verbale utbrudd at de er sinte».

Det heter videre i dommen:

Retten vil fremheve at offentlige tjenestemenn har et utvidet krav på beskyttelse fra slike hendelser og at man ikke nødvendigvis skal finne seg i alt, selv om man har en utsatt stilling. Fornærmede har for retten forklart at dette ikke var første gang tiltalte hadde kommet med slike utbrudd og at han tidligere også hadde blitt ”utvist” fra sosialkontoret. Han hadde derimot ikke blitt anmeldt for slik opptreden tidligere. Fornærmede hadde vært tiltaltes saksbehandler i flere år og kjente ham relativt godt ut i fra sitt arbeid med ham. Fornærmede forklarte for retten at hun ikke kjente ham noe bedre enn andre som hun hadde vært saksbehandler for i lengre tid. Tiltalte har i sin forklaring lagt vekt på at fornærmede visste at han kunne bli sint og komme med verbale utbrudd, og at det aldri var snakk om noen trusler mot henne. Etter rettens syn var det tiltaltes oppfatning at han kunne forholde seg til fornærmede på en relativt ”direkte” måte uten at dette skulle få noen videre konsekvenser for ham og at fornærmede måtte tåle dette. Tiltalte begrunnet dette med deres lange bekjentskap og kunnskap om hverandre».

Frifunnet

Retten har frifunnet den tiltalte for utbruddene som han kom med på telefon, og ikke funnet det bevist at han hadde bedt saksbehandleren dra et visst sted, selv om den NAV-ansatte holdt fast ved dette i retten. 31-åringen ble imidlertid dømt for krenkende tekstmeldinger. Straffen ble en bot på 5000 kroner. Opprinnelig ville politiet bøtelegge mannen med 12.000 kroner, men straffen ble altså redusert som følge av frifinnelsen for det ene tiltalepunktet.