KRISTIANSAND: – Jeg finner det underlig at Ropstad frir til Frp, og at han er bekvem med det politisk. Jeg har alltid sett på KrF som er solidarisk parti med fokus på nestekjærlighet. Det bildet rakner litt nå, uttaler stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) fra Arendal til fvn.no.

Til Fædrelandsvennen mandag uttaler stortingsrepresentant Kjell lngolf Ropstad fra Evje at han antar KrF vil søke til Frp for å bli kvitt den rødgrønne regjeringen.

– Jeg tror KrF-velgerne er veldig skuffet over regjeringen og villige til å gi Ap avløsning, sier Ropstad.

25-åringen fra Evje er nær venn av partileder Knut Arild Hareide, som blant annet har takket ja til å være toastmaster i bryllupet hans i juli. Hareide har overfor Fædrelandsvennen tidligere omtalt Ropstad som et av de største talentene KrF har hatt.

– Jeg har mye godt å si om Kjell Ingolf, men denne diskusjonen vil jeg ikke inn på nå, sa partilederen til Fædrelandsvennen under helgens landsmøte i Trondheim.

Partiledelsen vil nemlig utsette debatten om regjeringspartnere i 2013 til etter høstens lokalvalg.

Mer til felles

Det vil ikke Freddy de Ruiter, som ser for seg en konstellasjon mellom de rødgrønne og sentrumspartiene.

– KrF har mye mer til felles med oss. Hvis de velger Frp, får de ta konsekvensen og kalle seg et kristenkonservativt parti. Jeg tror de vil tape på det, sier han til fvn.no.

Ropstad gir regjeringen stryk i blant annet solidaritets— og fattigdomspolitikken, og tror KrF vil strekke seg langt for regjeringsskifte.

– Det tror jeg. Etter åtte år med de rødgrønne er ikke medlemmene våre keene på at dette skal fortsette, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

– Og da blir samarbeid med Frp nødvendig?

– Jeg tror det heller i den retningen, selv om det viktigste er gjennomslag for politikken, understreker Aust-Agder-representanten.

Han mener sjansen for et slikt samarbeid øker, dess sterkere Høyre blir på bekostning av Frp.

Krevende

– Er Ropstad på villspor, Hareide?

Han mener debatten må tas i full bredde på grasrotplanet, og at den blir av den strabasiøse sorten.

– Den debatten blir enda mer krevende enn bekjennelsesdebatten. Hvis jeg sover litt dårlig en natt, er det fordi jeg har tenkt for mye på dette, fortalte Hareide under presselunsjen lørdag.

Æresmedlem Kjell Magne Bondevik, sentrumskameraten fremfor noen, håper på sin side at partiet gjeninntar den fruktbare vippeposisjonen.

– KrF må holde seg i sentrum og se hvilke muligheter som åpner seg, sier 63-åringen til Fædrelandsvennen.

Hånd på rattet

Sørlandspartiet er mer konservativt enn landet for øvrig. Ordførerkandidat Jørgen Kristiansen i Kristiansand støtter Ropstads konklusjon.

– Som politiker ønsker jeg å ha en hånd på rattet. Om det skulle innebære samarbeid med Frp, er jeg villig til det, «bekjenner» han.

I visse kretser snakkes det også om å bytte ut SV med KrF i regjeringen, noe nestleder Dagrun Eriksen blankt avviser. Blir regjeringen kastet, kan ingen av de rødgrønne partiene fortsette, etter hennes syn.

Hun vil inntil videre bare nikke bekreftende til Høyre og Venstre. KrFs problem er at Høyre-leder Erna Solberg flørter hemningsløst med Frp om dagen.

– Hva med et KrF-fremstøt mot Frp?

– Sånn jeg ser det nå, får vi ikke så mye igjen for samarbeid der. De har ikke beveget seg mot sentrum, svarer Eriksen til Fædrelandsvennen.