KRISTIANSAND: Kvinnen har ifølge retten gjennom 18 år levd under et regime preget av kontroll, krenkelser, utrygghet, frykt for aggresjon og vold. Også konas barn har direkte og indirekte blitt offer for den domfeltes måte å opptre på.

I Kristiansand tingrett bagatelliserte den tiltalte mannen forholdet, og forklarte at han bare en gang hadde slått sin kone med flat hånd. For øvrig kunne han nok ha kommet borti henne med albuen, og hun kunne ha slått seg når han ristet henne av seg.

Retten har totalt sett bort fra tiltaltes forklaring, og lagt avgjørende vekt på forklaringen fra ekskona, venner, konas barn og andre som har hatt kontakt med den mishandlede kvinnen.

I dommen heter det blant annet at «fornærmede fremsto i retten som en forsiktig, lavmælt og beskjeden kvinne, som fortalte sin triste historie på en nøktern og overbevisende måte. Samtlige vitneforklaringer underbygger fornærmedes forklaring. Volden har foregått i det skjulte, og det er derfor få direkte observasjoner. Fornærmedes to yngste barn, forklarte imidlertid i retten at de har hørt og sett mye, som gjorde at de etter hvert skjønte hva som foregikk».

Retten omtaler flere enkeltepisoder som illustrerer hva som har skjedd.

Slått i overraskelsesselskapet

«Den første episoden fornærmede har forklart seg om, fant sted på tiltaltes 40 årsdag. Fornærmede hadde laget overraskelsesselskap for ham. Etter at gjestene hadde gått, mistet tiltalte en flaske i gulvet slik at den knuste.

Fornærmede ville være med å rydde, men måtte på toalettet først, Hun var redd for at tiltalte skulle bli sint hvis hun brukte for lang tid.

Da glidelåsen i buksen hennes satte seg fast, dro hun i denne slik at den ble ødelagt. Hun skyndte seg tilbake til stuen, hvor tiltalte kjeftet og kastet en bøtte vann over hodet hennes fordi hun var så sen.

Under en episode rundt 1997 slo han henne i ansiktet med knyttet hånd så hardt at hun datt bakover og slo hodet i flisene, Hun blødde masse neseblod og besvimte. Etter dette hadde hun i lengre tid vondt i nesen og var tett i den ene siden, slik at det var vondt å puste. Hun fikk også en kraftig blåveis og økt hodeverk.

Ved en annen anledning i den samme tidsperioden var paret utenfor campingvognen sin. Retten legger etter fornærmedes forklaring til grunn at tiltalte dyttet henne så hardt at hun datt på asfalten og fikk en brist eller et brudd i et ribben. Fornærmede har forklart at hun hadde vondt for å bevege seg i mange uker, men at tiltalte likevel forlangte å ha seksuell omgang med henne.

Holdt seg i skjul

Retten legger videre til grunn at det var en grov voldsepisode da fornærmede var med tiltalte på en båttur til utlandet i 1998. Paret hadde vært i land, festet og drukket alkohol sammen med andre. Tiltalte begynte å krangle med drosjesjåføren om betalingen da de skulle om bord igjen.

Etter fornærmedes forklaring legger retten til grunn at hun viftet armen mot ham og ba ham om å slutte å krangle. HHHun hadde en spiss ring på seg, og denne kom ved et uhell borti munnen til tiltalte, slik at han fikk et lite risp.

På vei mot båten slo tiltalte henne med to kraftige slag i hodet. Det ene medførte et kutt som blødde kraftig. Fornærmede har ennå en fordypning i hodebunnen etter dette. Hun fikk også et blått øye og var hoven i ansiktet.

Inne i båten satte hun seg i en trapp og sa at nå orket hun ikke mer Tiltalte tok da tak i håret hennes og dro henne bortover så hardt at hun mistet masse hår.

Fornærmede ble etter dette værende på lugaren i i ukes tid før hun turde å vise seg for de andre på båten», heter det i dommen.

Barna krenket

Barna til den fornærmede kvinnen ble også utsatt for krenkelser. En datter fikk tilsendt pornografiske bilder og meldinger, og stefaren ville være med når datteren kjøpte undertøy.

Når stefaren badet måtte hun skrubbe ryggen hans, og hun fikk ikke lov til å ta nytt rent bademann. Hun måtte bade i samme vann som stefaren for å spare.

En sønn forklarte i retten at han etter hvert sluttet å prøve å gjøre det riktige i forhold til stefaren, fordi han fikk kjeft uansett. Stesønnen er også blitt utsatt for direkte vold.

Ingen av barna har opplevd omsorg fra tiltalte. «Tvert imot var det stadig kikking og negativ kritikk. Barna forklarte i retten sine sterke historier om hvordan oppveksten, har vært, De mener begge to at tiltaltes handlemåte er hovedårsaken til det som var vondt og vanskelig. De fortalte bl.a. at de ofte satt i trappen og hørte hva som foregikk. De var bekymret for moren, og så blåmerker og andre skader på henne, slik at de etter hvert skjønte hva som foregikk», skriver retten i dommen.

Kontrollerende

Kona fortalte at da mannen periodevis jobbet borte fra hjemmet, måtte hun være tilgjengelig for mannen på telefon døgnet rundt for at han skulle kunne kontrollere henne. Hjemme måtte hun være i nærheten av ham til enhver tid. Kontrollen bestod også av fortløpende sjekking av hennes mobiltelefon.

Da kvinnen endelig klarte å bryte ut av forholdet, bodde hun 15 måneder på krisesenteret på et rom på fem kvadratmeter. Tiltalte mener at kona har anmeldt ham av økonomiske årsaker fordi han har god inntekt. Det har retten avvist.

Retten har også gjennomgått en rekke andre grove voldstilfeller som har endt med skader for kvinnen.

Straffeutmålingen

De tre dommerne i tingretten skriver at «mishandlingen er alvorlig og representerer et grovt tillitsbrudd i forholdet mellom partene. Fornærmede har vært den fysisk og psykisk underlegne og har som følge av dette vært avhengig av tiltalte. Hun har gått på ”tå hev” og vært i konstant beredskap i svært mange år. Mishandlingen har medført at fornærmede i perioder har isolert seg fra omgang med venner og familie for å skjule skadene etter voldsutøvelsen.

Fornærmede har blitt utsatt for omfattende fysiske og psykiske krenkelser. Krenkelsene mot barna hennes har også vært krenkelser mot henne, og krenkelsene mot henne bar også medført krenkelser av barna hennes.

Det har de senere år blitt stadig mer avklart hvor skadelig det er for barn å leve i en situasjon hvor deres nærmeste omsorgsperson utsettes for vold og andre krenkelser.

Det bemerkes at mishandlingen som regel foregikk i hjemmet, et sted som skal være en viktig trygghetsbase.

Tiltalte har ved sin handlemåte vist en grunnleggende mangel på evne til empati, innsikt og respekt for sine nærmeste».

Retten fant at påstanden fra aktor, statsadvokat Jostein Johannessen, om tre års ubetinget fengsel var passende. I tillegg må mannen betale 100.000 kroner i oppreisningserstatning.

Rettens leder var tingrettsdommer Lillian Skranefjell.