VORSTEH: En hund av denne typen ble avlivet da den kom hjem til Norge. Årsaken var en manglende rabiesvaksine. Foto: Wikipedia

KRISTIANSAND: En familie fra Kristiansand på danmarkstur fikk en lite hyggelig beskjed da de kom tilbake til Norge natt til mandag. Familiens hund, Balder, kunne ikke følge med dem inn i Norge igjen. Årsaken til at hunden ble stoppet, var at bevis for rabiesvaksinasjon ikke kunne fremlegges.

Tok kontakt

Familien ønsker ikke å stå frem i avisen. Men Margrete Wiede Aasland, søsteren til moren i familien, hevder at familien tok kontakt med Color Lines kundesenter på telefon før utreisen, for å høre om det var problematisk å ta med seg hund. Beskjeden de fikk skal ha vært at det ikke var noe problem å ta med seg hund til Danmark. Nå er hunden avlivet, men linjedirektør Odd Grønberg ser ingen grunn til at kundesenteret skal ta selvkritikk.

– Slik jeg forstår det har vårt kundesenter svart helt korrekt på om det er problematisk å ta med seg hund på Color Line. Vi kan kun svare for det rent praktiske, altså om det er plass på båten. Alt det andre må de ta med Mattilsynet og andre med kompetanse på dette området, det kan ikke vi forholde oss til, sier han.

Ikke imponert

Wiede Aaslan er ikke videre imponert over denne forklaringen. Hun mener Color Line godt kan opplyse om at det er visse krav og synes linjedirektørens argument om at de kun kan svare for de praktiske detaljene er tullete.

— De kan i det minste si at det ikke er noe problem så lenge du har sjekket med Mattilsynet, sier Wiede Aasland.

Eiers ansvar

Bjarne Aasland var vakthavende veterinær for Mattilsynet da hunden kom inn. Han sier det er eiers ansvar å sørge for å ha papirene i orden, men avviser ikke at Color Line også bør ta litt av skylden.

– Det ville selvfølgelig vært nyttig for eierne å få den informasjonen, men det er dyreeiers plikt å finne ut av det, sier Aasland.

Han sier reglene er viktige å overholde for at Norge skal holdes rabiesfritt.

– Vi gjør alt vi kan for å hindre rabiesutbrudd. Norge og Sverige er tross alt de eneste landene i Europa som er fri for rabies.

Flere hunder

Helge Breilid, kontorsjef for grensekontrollen ved Tollvesenet i Kristiansand, sier tilfellet ikke er enestående. Antallet hunder som krysser grensen i Kristiansand havn har økt de siste årene.

– I 2005 registrerte vi rundt 2000 hunder inn i landet. I fjor registrerte vi 3200 hunder. Det har vært en jevn økning hvert år, sier Breilid.

Må dokumenteres

Av de 3200 hundene måtte veterinær tilkalles i 42 tilfeller. I 25 av tilfellene har veterinæren kommet ned og gitt ormekur. I de resterende 17 tilfellene har hundene enten blitt avvist eller avlivet. Breilids råd for å unngå dette, er å sørge for riktig dokumentasjon.

– De må ha hatt ormekur og rabiesvaksine. Som bevis på dette må eierne ta med vaksinasjonspapirer, stemplet og undertegnet av godkjent veterinær.