KRISTIANSAND / VENNESLA: I går ettermiddag var 1500 personer invitert til festen i Refsdalen på Flekkerøy 30. april via Facebook.

– Politiet frykter bråk og uro på denne festen, og at noen skal bli alvorlig skadet. Vi vet at ungdomsgrupperinger oppsøker slike fester for å skade andre og lage bråk. De foreldre som sender sine barn til festen på Flekkerøy, må ta høyde for at barna kan bli utsatt for vold og overgrep, sier politibetjent Hans Martin Skovly. I går var han og politistasjonssjef Ole Hortemo i Refsdalen for å se seg om.

Alternativet er festivalen som de sju kommunene rundt Kristiansand arrangerer i Venneslahallen fredag og lørdag.

– Vi har de største artistene innen hip-hopsjangeren på plass. Det blir busstransport fra flere forskjellige steder til og fra Venneslahallen. Fredag ser ut til å være utsolgt, men det er billetter igjen til lørdagens arrangement, sier Raymond Bærø i Moonlight, som er det offisielle navnet på ungdomsetaten i Vennesla kommune.

Nøye kontroll

– I Vennesla blir det et stort antall voksne vakter innenfor det avsperrede området hvor arrangementet går av stabelen, sier lensmann John Thomas Homme i Vennesla.

– Utenfor skal politiet ta hånd om sikkerheten. Det blir gjennomført en nøye kontroll av dem som skal inn på området. Alt skal gjøres for at dette skal bli et rusfritt og trivelig arrangement der foreldrene kan sende sine barn under trygg forvissning om at sikkerheten blir så god som overhodet mulig, sier lensmannen.

– Det er første gang festen arrangeres og den finansieres med støtte fra knutepunktkommunene, inngangsbilletter og sponsorer. Vi håper at den kan bli en tradisjon som kan gå på rundgang i de sju deltakende kommunene, sier Bærø.

Endte galt i fjor

Politiet frykter 1. mai-festen på Flekkerøy ut fra tidligere erfaringer.

– I fjor ble det invitert via Facebook til et tilsvarende arrangement i Jegersberg i Kristiansand som endte helt galt med mye vold. For to uker siden ble det invitert til fest i Baneheia. Denne festen endte med rivaliserende oppgjør mellom ungdomsgrupperinger fra Vennesla og Kristiansand. En person ble knivstukket, en annen ble slått med stein og en tredje fikk kjevebeinsbrudd. Det var masseslagsmål, sier politibetjent Hans Martin Skovly.

– Forstår politiet

– Festen på Flekkerøy er en tradisjon. I år er det ungdom fra øya født i 1992 og 1993 som har ansvaret. Vi har alltid ryddet opp etter oss, og fått skryt for det. Men jeg forstår politiets bekymring. Vi er ikke interessert i at dette skal utarte, sier Sondre Mathiassen, en av initiativtakerne til festen på Flekkerøy.

– Vi har aldersgrense 16 år, og ser at yngre har meldt seg på. Det liker vi ikke. Tidligere års fester har aldri utartet, sier Mathiassen.

Politiet i Kristiansand lover at det skal være synlig politi til stede på Flekkerøy.

– Vi advarer foreldre mot å sende ungdom under 18 år til denne festen, sier Skovly.