I FARESONEN: Bildet ble tatt i 2010, da Voie skole sist var foreslått nedlagt. Da ble den fredet til 2014, men allerede i høst kan dens fremtid bli beseglet på nytt. Foto: arkiv
FØLER SEG TRYGG: Rektor Helge Sannes ved Justvik skole er trygg på at skolen overlever. Men da blir det neppe noe av barneskolen på Havlimyra, som forventes av innflytterne på Justneshalvøya. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: Både på Åsane og Voie forbereder man seg til ny kamp for skolens eksistens når rådmannen løfter øksa i oktober.

— Vi forholder oss foreløpig til det som er sagt, at vi er fredet ut 2013. For elevene vil det bli lengre vei til Vågsbygd skole, de mister den trygge nærskolen mange oppgir som årsak til at de flyttet hit, forklarer Daniel Håkestad, rektor ved Åsane skole, med «bare» 198 elever på 1.-4. trinn.

I Fædrelandsvennen tirsdag uttalte skolepolitikere fra både Høyre og KrF at de sov i timen da budsjettet ble vedtatt i fjor, med kutt på 12,1 millioner kroner fram mot 2015. ## 70 elever mer enn snittet

De varsler nå økte bevilgninger til innhold i skolen – lærertetthet – mens de manner seg opp til å legge ned én eller flere av byens 38 skoler for å spare penger på administrasjon og bygningsmasse.

— Vi må skjerme undervisningen. Med god klasseledelse og eleven i sentrum blir det mindre mobbing og mer inkludering, uttaler oppvekstdirektør Arild Rekve.

Han liker dårlig fasiten fra Kristiansand-skolen, som ble fremlagt for oppvekststyret tirsdag: 44 ungdomsskoleelever fikk ikke karakterer sist vår, 7,7 prosent av elevene måtte ha spesialundervisning.

Forslag til strukturendringer presenteres sammen med budsjettet i slutten av oktober. Rekve opplyser at Kristiansand har en struktur som koster 40 millioner kroner mer enn snittet av landets ti største byer.Det er fordi byen har 254 elever per skole, mot 324 i andre storbyer.

Det betyr at Kristiansand, om den skulle ligge på snittet, burde klare seg med 30 grunnskoler, i stedet for 38. Man regner at én skole mindre betyr tre millioner i innsparing.

— Også Vennesla og Søgne har større skoler enn Kristiansand. Dette har vært en ønsket politikk; hver gang det bygges nye boligområder, følger det med nye skoler. I fremtiden vil nye skoler ha større nedslagsfelt, uttaler oppvekstdirektøren, og legger til at det ikke er mulig å legge ned mange skoler.

— Men barna må belage seg på lengre skolevei?

— Det er en logisk konsekvens, avhengig av hva som vedtas.

Voie skole ikke lenger fredet

I forrige runde, for to år siden, vedtok bystyret å legge ned Erkleiv skole, frede Åsane skole til 2013 og Voie skole til 2014. Voie-rektoen bekrefter at de har fått signaler om at fredningen kan opphøre to år før tiden – at det blir ny diskusjon denne høsten.— Vi ønsker å beholde det trygge og oversiktlige miljøet ved skolen vår, der trivselen er høy, poengterer rektor Ragnhild Nilsen Topstad.

— Selv om det rammer lærertettheten ved andre skoler?

— Da får man veie opp hva som betyr mest, om det å legge ned noe som fungerer bra er verdt prisen, svarer hun.

Både ved Voie (1.-4.) og naboskolen Torkelsmyra (1.-10.) er det betydelig ledig kapasitet. På Åsane har elevtallet tatt seg noe opp, hvilket taler til dens fordel.

Så sent som i februar bestemte bystyret med knapt flertall å beholde 1.-4. trinn på Mosby skole. Skolen blir fra 2017 en egen avdeling under Torridal skole, noe som er én million kroner dyrere enn å samlokalisere.

Gundersen ber flertallet våkne

Opposisjonsleder Mette Gundersen (Ap) er lite imponert over Høyre- og KrF-politikere som overfor Fædrelandsvennen tirsdag erkjente at de «sov i timen» da 2012-budsjettet ble vedtatt med 12,1 millioner i kutt.

— Man må vite hva man gjør når man vedtar et budsjett. Mitt parti leverte et forslag der skolen ble styrket betydelig, men der vi ikke kuttet i eiendomsskatten, forklarer Gundersen.

— Er du komfortabel med at Kristiansands-skolen er 40 millioner dyrere enn sammenlignbare byer?

— Det jeg er minst komfortabel med er at vi trenger større lærertetthet, og at elever ikke fullfører skoleløpet slik de burde. Det overordnede målet er ikke å få lagt ned skoler, men styrke skolesektoren.

Gundersen har gått i bresjen for flere av de truede skolene, og aksepterer ikke at bystyret allerede nå går tilbake på vedtaket for Voie skole.

Også på motsatt side av byen er spenningen stor før budsjettet legges fram. Oppvekstdirektøren har sagt han kan spare 26 millioner kroner i investering og tre millioner i drift på å legge ned Justvik skole og utvide Havlimyra til en gigantskole med 800 elever, men politikerne har uttalt seg kritisk. Signalene tyder nå på at Justvik skole består.