KRISTIANSAND: Kvinnen vitnet i dag om hva som skjedde da hun ble truet til å gi fra seg bilen sin 29. mai i år. Hun ble da et tilfeldig offer for 30-åringen som hadde rømt fra psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

— Jeg så ham krysse gata da jeg kom kjørende for å poste brevene, forklarte kvinnen i Kristiansand tingrett.

Drapstruet ved postkontoret

Kvinnen la brevene i postkassa utenfor posthuset og gikk tilbake til bilen.

— Da jeg snudde meg satt han på trappa og kikket på meg. Jeg satte meg inn i bilen, så kom han med en kniv og sa "kom deg ut av bilen, eller så dreper jeg deg", forklarte hun.

Kvinnen, som opplevde situasjonen som truende, hoppet da ut av bilen.

— Jeg ba ham om å gi meg veska mi. Da virket det som han ble litt satt ut. Så satte han speeden i bånn og kjørte av gårde med døra åpen. Det var like før han meide ned en dame, sa kvinnen.

Skremmende

Kvinnen, som ikke ønsket å la seg intervjue med navn og bilde, sier til Fædrelandsvennen at hun synes det er skremmende at 30-åringen kunne gå fritt omkring.

— Jeg skjønner ikke at det er mulig. Han har jo drept en person, sier hun.

Mannen ble i 2010 dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap av politimannen Børge Ivarsen. Da kvinnen ble fraranet bilen på Lund var han innlagt på psykiatrisk, men hadde fått lov til å ta en tur ut på egen hånd. Sykehuset har senere erkjent at dette var en gal beslutning.

Husker lite av hendelsen

30-åringen ga onsdag en kort forklaring til tingretten. Han fortalte at han kun husket bruddstykker av det som skjedde.

— Jeg husker at jeg ranet bilen. Jeg husker ikke kniven, men en annen gjenstand som ikke var skarp, sa 30-åringen, som på ranstidspunktet var ruset på reseptbelagte medisiner han hadde skaffet seg på egen hånd.

De rettsoppnevnte psykiaterne har konkludert med at mannen var psykotisk under bilranet. Aktor Jostein Johannessen vil derfor legge ned påstand om at han underlegges tvangsbehandling.

Ba om unnskyldning

Da kvinnen han ranet hadde forklart seg tok han ordet for å be om unnskyldning.

— Jeg har vært syk en periode, men nå er jeg frisk. Jeg vil gjerne beklage det som skjedde med deg, sa mannen.

Kvinnen sier til Fædrelandsvennen at hun setter pris på beklagelsen.

— Det er fint at han beklager, men det betyr ikke så mye. Det endrer jo ikke hva han gjorde, sier hun.

I retten forklarte kvinnen seg om hvordan hun har hatt det i tiden etter ranet. Hun fortalte at hun hadde sovet litt dårlig natten etter, men siden har det gått greit.

— Det har gått veldig greit. Jeg har ikke bilen lenger, det er egentlig det verste, sa kvinnen.