SØGNE : — Vi lever i et fleksibelt samfunn der flere jobber natt og kveld, flere skiller seg og flere er alene med barn. Man kan like det eller ikke, men vi er vi nødt til å organisere slik at foreldre får hjelp til barnepass på kvelds- og nattestid, sier leder av tjenesteutvalget i Søgne, Christian Eikeland (Frp).

Kommunalt samarbeid

Etter Fædrelandsvennens skriverier om kveldsåpne barnehager, blir spørsmålet tatt opp politisk i to kommuner denne uka.

— Jeg vil onsdag be tjenesteutvalget i Søgne ta initiativ til et mulig fellesprosjekt med de andre kommunene i regionen. Jeg har ikke tro på kveldsåpne barnehager nå i begynnelsen, men jeg er veldig fasinert av Aleneforeldreforeningens forslag om en leilighet med noe offentlig bemanning, hvor foreldre som trenger det, kan dele på å passe barn kvelds- og nattestid, sier Eikeland.

I Kristiansand tar Venstres Eva Kvelland opp saken i oppvekststyret tirsdag kveld. Hun sier hun vet for lite til å konkludere om kveldsåpne barnehager nå, men hun vil be oppvekstdirektøren redegjøre/utrede muligheter, behov og kostnader.

— Vi må få kunnskap på bordet først. Deretter må vi se hva vi kan få til. Det er en viktig sak, sier Kvelland, etter at andre partier i Kristiansand vendte tommelen ned i helga.

- Foreldre må få velge

Eikeland mener Kristiansand-regionen trenger mer fleksible løsninger for foreldre.

— Dette handler ikke om lengre tid i barnehagen, men når på døgnet foreldre velger at noen andre passer barna. Foreldre er de som best kan velge dette, ut fra sin livssituasjon. Vår politiske oppgave må være å tilrettelegge, sier Eikeland, som også trekker inn næringspolitikk.

— Vi ønsker en attraktiv og moderne landsdel som tiltrekker seg nye mennesker. Da må vi ha moderne løsninger som virker for dem, sier han.

— Men hvorfor ikke kvelds- og nattåpne barnehager da, Eikeland?

Staten

— Fordi barnehage er et tilbud med omfattende krav til pedagogisk bemanning og kvalitet. Det er kostbart. Søgne, Kristiansand og kommunene rundt kan ikke løfte det på egen kjøl. Den saken mener jeg er så stor at den må avklares og finansieres av staten og Stortinget, sier Eikeland.

— Aleneforeldreforeningens forslag er mye enklere å få til. Dessuten er det et flott samarbeid mellom det offentlig og det frivillige. I fremtiden er det slike enkle, praktiske løsninger vi må ha flere av.

Eikeland ser for seg at det kan komme tilbud i både Søgne, Vennesla, Lillesand og Kristiansand etter hvert, men at man begynner med et interkommunalt tilbud og én leilighet i Kristiansand.

— Det viktige nå er å få alle kommunene med på et samarbeid. Så vil behovet avgjøre hvor omfattende tilbudet blir, sier Christian Eikeland.

Studerer på fremtidens barnehage

Anett Benham Foto: Torstein en

Anett Benham mener Norge trenger en helt ny form for barnehageinstitusjoner.— For Ola og Kari som jobber dag, subsidierer staten 80 prosent av barnehageutgiftene. Til Mari og Mons som jobber kveld, gis ingen støtte, sier Benham.

Hun driver familiebarnehage i Snikkedalen i Randesund og holder på å avslutte én masteroppgave i velferdsarbeid ved UiA og er i innledningen på en ny om innovasjon.

— Norge trenger en ny type barnehagemodell, hvor bygget brukes hele døgnet. Når barnehagen slutter om ettermiddagen, skal en annen type institusjon tre fram, sier hun.

Benham mener å se et behov for kafé, fritidsaktivitet og barnepass på kveldstid, at barnehagen blir et treffsted i nærmiljøet. Hun kaller det nærnode.

— Jeg tenker at foreldre og barn kan samles i barnehagen utover kvelden. Her kan også kommunale hjelpetilbud være, og fritidsaktiviteter. Folk skal kunne spise sammen, før de går hjem og slapper av. Jeg har jobbet i mange år med ideen, sier hun.

Hun har ikke gjort noen kvalifiserte brukerundersøkelser, men mener det er behov for å tenke helt nytt rundt barnehager for å få den moderne familien til å gå opp.

Benham har fortid som revisor, og mener modellene hun steller med kan skapes i et nytt samarbeid mellom private investorer og det offentlige.