KOMPANISKAP: August Fjeldsgård og Lisa Frandsen danner sammen et driftsselskap for gamle Postgården. Her er de inne i hovedlokalet. Foto: Jarle R. Martinsen
KVISTER: Slik ser tegningen ut for nye Postgården som er temmelig lik i dag med et viktig unntak: De fire kvistene på taket. De kommer nå. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Jeg tror dette blir veldig bra, sier August Fjeldsgård om at Lisa Frandsen flytter butikken sin, Olivias Hus, inn i Postgården. Det er meningen at den skal åpne i mai neste år.

Olivias Hus er en spesialforretning innen interiør, møbler, kaffe/te, klær, sko og vesker. Forretningen ligger et lite steinkast unna i gågata, hvor Frandsen i dag er leietaker. Nå kjøper hun seg inn med 50 prosent i Postgården.

— Jeg overtar i starten hele bygget til min virksomhet. Men på sikt er det høyst tenkelig å ta inn andre leietakere. Dette kan bli et lite kjøpesenter nå som Amfi utvider på andre siden av byen, sier Frandsen.

Impulsivt

Det var lille julaften i fjor at Fjeldsgård smalt 5,7 millioner kroner i bordet og kjøpte Postgården av Mandal kommune. Det skjedde rimelig impulsivt, og han hadde ingen tanker om hva bygget skulle brukes til.

I snart et år har han sammen med sønnen Kjetil og Reidar Svendsen tenkt. Det er de som utgjør selskapet Nesejenta AS.

— Vi var for eksempel inne på tanken om å etablere en fiskerestaurant. Vi kontaktet ulike kokker for å høre, men kom til at det var vel dristig. Mandal er ikke stor nok for at noe slikt er lønnsomt, sier Fjelsgård.

Mange henvendelser

Han forteller om masse henvendelser i året som er gått fra ulike interessenter som kunne tenke seg virksomhet i bygget.

— Men jeg ønsket en interessent som kunne overta hele bygget, sånn at vi ikke måtte forholde oss til en rekke leietakere, sier Fjeldsgård.

Det var også snakk om leiligheter i toppen, men det viste seg å bli veldig dyrt å bygge. I stedet går de nå i gang med en svært omfattende renovering av Postgården, før Olivias Hus skal flytte inn. Utvendig blir det stort sett seende ut som før, dog med en viktig forandring: Det kommer fire kvister på taket.

— Det har vi fått lov til av fylkeskonservatoren å bygge. De som bygget i 1923 hadde planer om det samme, og laget tegninger. Men så ble dette droppet, sier Fjeldsgård.

Olivias Hus

Frandsen har drevet Olivias hus i Mandal i åtte år, og hun har utvidet virksomheten også til Kristiansand. Såpass suksessfullt er det altså at hun nå kan kjøpe seg inn i Postgården til det halve av kjøpesummen Fjeldsgård ga.

— Jeg vil jo bruke det meste av bygget til min virksomhet, men det vil trolig bli plass til andre også. Mandal trenger et pulserende liv i gågata, særlig nå som Amfi bygger ut i Øvrebyen. Det tror jeg vi skal få til her, smiler Frandsen.