LILLESAND: Kapteinen som førte yachten var skipsreder Sigmund Stenersen.

– Vitner sier dere må ha hatt fem-seks knop?

– De vitnene kan du ha for deg selv. Jeg vil ikke diskutere med dem, sier Stenersen og slo fast at han hadde to knop da han grunnstøtte.

LES OGSÅ: Førte yachten uten sertifikat

Årsaken til grunnstøtingen beskrev Stenersen slik:

— Det regnet som bare juling og var dårlig sikt. Jeg så den grønne staken, men ikke den røde.

Ufattelig

Det ene vitnet er Trond Tommelstad, som senere fikk hele yachten inn i den fortøyde seilbåten sin. Tommelstad har panoramautsikt til Ulvøysund og Kvåsefjorden fra høyden. Dette er beskrivelsen han ga av hendelsesforløpet dagen etter havariet:

– Jeg sto på kjøkkenet og så båten komme over Kvåsen og inn sundet her. Jeg la først merke til den fordi det var en så flott båt. Det neste jeg la merke til var farten. Da den gikk inn mot fiskemottaket med så høy fart, ropte jeg på kona, for dette måtte hun se. Farten var altfor høy. Da den i tillegg la seg til styrbord for den røde staken, visste vi hva som kom til å skje. Det var helt ufattelig. Det å stå og se på, og ikke kunne gjøre noe. Så smalt det, forteller Trond Tommelstad. – Hvordan var sikten?

– Den var helt fin. Ikke noe problem, slår han fast.

Ikke mulig

Det andre vitnet er Rune Olsen. Han hadde akkurat fortøyd båten sin i Ulvøysund da M/Y «Laika» dukket opp. Han hadde orkesterplass til grunnstøtingen, og så M/Y «Laika» komme rett mot seg på 50-60 meters avstand.

– Jeg la merke til den da den kjørte inn mot fiskemottaket. Det var jo en stor båt. Altfor stor til å gå inn der. Så jeg regnet med at de måtte være lokalkjente. Da kunne det gått greit. Deretter så jeg den igjen like før den klatret oppover på skjæret. Det er helt utrolig at de i det hele tatt klarte det, sier han. – Til avisen sa kapteinen at han ikke kunne se forut og i draftet samtidig. Selv om jeg ikke er utdannet kaptein eller noe slikt, så skal man jo studere draftet før du kjører inn i et område hvor en ikke er kjent. I alle fall i et slikt farvann som dette, sier han.

– Hvordan var sikten?

– Den var god. Det hadde knapt begynt å regne, så det var ikke noe problem.

– Hva med farten?

– Det er litt vanskelig for meg å si. Den kom rett mot meg. Men kanskje fire-fem, seks knop. Det er vanskelig å bedømme, sier Olsen.