LILLESAND/CUZCO: Siden søndag har de to søstrene Lilian og Dixie Kletten vært isolert i landsbyen Aguas Calientes, ved foten av fjellet der inkabyen Machu Picchu ligger. De skulle på dagstur til Perus største turistattraksjon søndag, men flom og jordras gjorde at de ble innesperret i fjellområdet sammen med 3000 andre turister.

Men natt til lørdag norsk tid kom de to søstrene seg ut av Peru og inn i Chile.

— De kom til Chile nå i natt. De fikk lov til å være med fly nummer to som de chilenske myndighetene hadde satt opp for å hente ut sine egne borgere, forteller jentenes mor, Lucia Cardenas Toften, til fvn.no.

Gikk veldig fort

Det var spennende timer for de to jentene. De er halvt chilenske, men har kun norsk pass. Søstrene har selv vært i kontakt med den chilenske konsulen, for å forhøre seg om muligheten til å komme seg med et av de chilenske flyene. Moren til de to lå oppe til klokken tre i natt for å forsikre seg om at jentene hadde kommet seg med flyet til Chile. Og det hadde de.

— De var så lykkelige. For det første så hadde alt gått så fort. Det var såvidt de fikk tid til å hente bagasjen sin. De måtte nesten løpe til flyplassen for å se om de kom med flyet. Så var det masse følelser. Får vi plass på flyet? Hva skjer hvis vi ikke gjør det? Men de kom med, og det er en god følelse at de nå har startet på turen hjem, forteller Cardenas Toften, som spent har fulgt situasjonen fra sitt hjem i Høvåg.

Flyet gikk fra Cuzco i Peru til den chilenske byen Iquique, som ligger like ved grensen til Peru. Fra Iquique skal jentene fly videre til Chiles hovedstad Santiago, der de blir hentet av sin chilenske tante. Hvor lang tid det tar før de får fly videre var ikke helt sikkert da Cardenas Toften sist snakket med døtrene sine.

Skal bo hos tante

  • Men tanten deres fortalte meg at med en gang hun fikk vite hvilket fly det var de skulle komme med, så skulle hun dra til flyplassen for å vente på de, forteller jentenes mor.

Søstrene skal slappe av hos tanten sin frem til onsdag, da de skal starte på turen hjem til Norge.

— Da jeg snakket med dem i natt så var de kjempesultne og slitne. Da de dro fra Peru hadde de gitt fra seg all maten de hadde til barna som gikk der. Så de skulle se om de klarte å få tak i noe mat før de fløy videre, forteller Cardenas Toften.

Hun skal snakke med sine døtre igjen senere i dag, for å høre om de har kommet seg videre til Santiago.

De to norske søstrene er ikke de eneste turistene som har vært isolert i Peru, men ifølge AP er nå alle turistene hentet ut fra området.

AP opplyser også at myndighetene i Peru sier at Machu Picchu vil bli stengt i flere uker framover, inntil myndighetene får reparert veier og toglinjer som er ødelagt av jordras og flom.