STAVANGER: Rettssaken mot Helge Ivar Breland Pedersen (38) har pågått i Stavanger tingrett i en måned.

Pedersen er blant annet tiltalt for drap på sin eks-samboer Ann-Helen ”Lena” Karlsen (35) i 2005, drapsforsøk mot sin siste-eks-kone (36) og flere voldtekter av en eks-kjæreste (29).

Liket av Karlsen er aldri blitt funnet. Pedersens eks-kone, aktoratets kronvitne, har i retten forklart at hun var øyenvitne til at Pedersen drepte Karlsen i Tananger natt til 6. mars 2005 og senket liket ved innløpet til Risavika.

I dag ble bevisførselen avsluttet, og dermed var det klart for aktors prosedyre, skriver Stavanger Aftenblad .

Aktor Tormod Haugnes har hittil i sin prosedyre fremhevet flere poenger som vil kunne brukes i en argumentasjon for forvaring. (Foto: Fredrik Refvem) Foto: Fredrik Refvem

Våpen og nark

Aktor, statsadvokat Tormod Haugnes, åpnet i morges sin prosedyre med å gå gjennom de minst alvorlige postene i tiltalen — om oppbevaring av narkotika, promillekjøring, kjøring uten førerkort og ulovlig oppbevaring av våpen. Pedersen har i hovedsak erkjent straffskyld for disse punktene. For oppbevaringen av narkotika, halvannet kilo svært dårlig amfetamin, mener aktor at Pedersen skal ha rundt fire års fengsel.Aktor beskrev deretter miljøet rundt Pedersen, et miljø som ble styrt av et voldsregime, og der Pedersen var sjef.

— Sentralt i miljøet er tiltalte. Han framstår som kongen på haugen, enten det er i Stavanger eller Lillesand. Det er få eller noen som tør opponere mot ham. Den ene tunge kriminelle etter den andre står fram for å forsvare ham. De gir ham de beste skussmål. Vi hører det på dem, ser det på dem. De kan ikke si noe annet, sa Haugnes.

Voldsdømt mange ganger

  • Pedersen er mange ganger dømt for voldskriminalitet. Antallet dommer er bare toppen på et isfjell. Mange vitner har fortalt om voldsepisoder vi ikke finner igjen i dommene. Han har ni dommer for vold, og flere av dem dreier seg om flere tilfeller. Noen av voldsepisodene ble utløst av at noen bare snakket til ham. Helge Pedersen selv legger ikke skjul på dette. Han har det som image, bare se på tatoveringene hans. Det er død, vold og helvete over alt. Når man har denne jenta med gjensydd munn på kroppen, så har man en mening. Helt åpenbart. Eller Nemesis, hevneren. Det er ikke overført betydning engang, det står med store bokstaver. Og edderkoppnettet, i visse miljøer er dette kjent at man går med hvis man har drept noen. Og denne fikk han etter at han slo og sparket en mann til døde, sa Haugnes.

Drapshelgen Deretter gikk aktor gjennom bevegelsene til Ann-Helen «Lena» Karlsen den siste helgen hun ble sett i live.

Lørdag 5. mars 2005 kom Karlsen på besøk til Pedersen og hans samboer, som senere ble hans kone. Pedersen har bekreftet at hun var på besøk, men hevder at hun gikk frivillig fra dem natt til søndag. Pedersens eks-kone har i retten forklart at hun var øyenvitne til at han drepte Karlsen med kaldt blod på et anleggsområde innerst i Risavika i Tananger.

— Alt tyder på at Lena bare vil ha seg noe søvn, før hun skal ta toget tilbake til Sørlandet søndag morgen. Det er ingen opplysninger om at det var gnisninger mellom dem før hun drar en tur til broren hans. Men han har sagt at det svei litt da han så Lena, at han var ikke helt ferdig med henne, sa aktor.

Karlsen skal ha vært hos broren et annet sted i Tananger i et par timer. Tiltalte har forklart at det var Karlsen som absolutt ville komme tilbake til ham, andre har forklart at det var han som maste på henne om at hun skulle komme tilbake sent den kvelden. Hun skulle overnatte hos moren til Pedersen og hadde satt bagen sin der.

— Det var han som ville ha henne tilbake, slo Haugnes fast i prosedyren.

Han som kjører Karlsen tilbake til Tornefjellvegen den natten, er den siste som så henne i live utenom Pedersen og eks-kona.

Karlsen, Pedersen og hans daværende samboer bestemmer seg for å ta en liten luftetur.

Tingretten tok lunsj klokken 11. Rettes settes igjen klokken 11.50. Saken oppdateres.