KRISTIANSAND: — Vi skal sikre vår selvstendighet helt til alle fylkene legges ned. Vi skal ikke ha noe sammenslåing med vestegdene. For vi vil bare tape på det, sa stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen da hun innledet til debatt.

Lørdagens fylkesårsmøte var symbolsk nok lagt til Rica Hotell Dyreparken i Vest-Agder, med utsyn til Brokke-kraftlinja. Den ble i sin tid snirklete plassert noen meter på østsiden av fylkesgrensen for å sikre at alle inntekter havnet i rett fylke. Og kanskje gjorde stedsvalget noe med enkelte.

Fra 3 - 16 I fjor sa bare tre frp,ere på årsmøtet ja til fylkessammenslåing, i år hadde tallet endret seg til 16 ja og 33 nei.

— 16 for sammenslåing er bra. Det er en gryende endring i partiet. Dette likte jeg, sier Grimstad Terje Stalleland, som utgjorde motpolen til Godskesen under den to timer lange fylkesdebatten.

Godskesen ser ingen fordeler med sammenslåing:

— Se på sykehuset. Hvorfor er veien til Kristiansand så mye kortere enn veien til Arendal. Hvorfor er det aldri snakk om å sommerstenge noe i Kristiansand? Vestegdene sier de ikke skal karre til seg, men jeg sier: KARREistiansandere, det er det de er.

— Husk da det var snakk om å slå Vest-Agder sammen med Rogaland. Da ville ikke vestegdene, de ble for små. De vil være storebror, de vil ikke gi noe som helst fra seg, sa Godskesen, som fulgte opp med å snakke om sitt hjertebarn Gullknapp.

Hun mener flyplassen i Froland har fremtiden for seg, men at den aldri blir noe av hvis vestegdene får innflytelse i et felles fylke.

— Kjevik kan nesten ikke utvides på grunn av landskapet, Gullknapp kan bli landets største, om det så skulle være. Men vestegdene er hardnakket mot.

Tvangsekteskap

  • Vi er mot fylkeskommunen i Frp. Men det er ikke slik at 18 fylker er bedre enn 19 likevel. Vi må sikre vår selvstendighet i Aust-Agder, inntil hele fylkesnivået kan legges ned. Det er meningsløst å bruke millioner på sammenslåing i 2011, når Frp og Høyre skal danne regjering og legge ned fylkeskommunen i 2013, sa hun.

Godskesen aksepterer bare fylkessammenslåing hvis folket sier ja i folkeavstemning.

— Men jeg aksepterer ikke felles folkeavstemning. Vi skal ha fylkesvis avstemning. Sier Aust-Agder nei, blir det nei. Europa var ikke med på å bestemme om Norge skulle inn i EU. Vi bestemte selv. Vi er mot tvangsekteskap i Frp, sa hun.

Terje Stalleland fremmet forslag om at det skal være folkeavstemning om fylkessammenslåing, men at Aust-Agder Frp bør ta lederskap og si fra til velgerne at de bør stemme ja.

— Jeg greier ikke å finne ett argument mot felles fylke, jeg ser bare fordeler. Nå må det blir slutt på skremselspropagandaen. Ett fylke er god Frp-politikk. Vi er for færre byråkrater og effektivisering. Da må ett fylke være dobbelt så godt som to. Enkeltmenneskes frihet ligger i Frps ryggmarg. Da må vi få slutt på at elever langs fylkesgrensen ikke kan velge skole fritt, sa han, og ba om at forsamlingen løftet blikket:

Vi, ikke de og oss

  • De der borte. De i vest vil det og det. De mot oss. Vi må begynne å snakke vi på Sørlandet. Vi er 270.000 mennesker som må organisere oss fornuftig. Vi må bruke så lite penger som mulig på byråkrati, slik at vi får mer til eldreomsorg, veier og skole. Da er ett fylke svaret. Og sykehus: Det argumentet er irrelevant. Sykehusene er statlige, de har ikke noe med fylkesdebatten å gjøre, sa Stalleland.

— Det går folkeavstemning, toget for ett Agder er slett ikke gått fordi om Frp og Ap sier nei og det ikke er politisk flertall. For det nærmer seg flertall for folkeavstemning. Årsmøtet i Frp har vist at vi skal respektere en folkeavstemning. Og den tror jeg vi som ønsker ett Agder vil vinne, sier Stalleland.

— Jeg frykter ikke folkeavstemning. Det blir garantert nei-flertall, sier Godskesen, som ikke frykter noen splittelse i Frp selv om frontene i partiet er tiltagende i fylkesspørsmålet.