Sjekk hvilke regler man skal følge i Kristiansand gjennom påsken. Sjekk hvilke regler man skal følge i Kristiansand gjennom påsken. Foto: Tor Erik Schrøder

Forvirret over koro­nareg­lene? Her finner du oversikten.

Spise på byen i påsken, eller besøke treningssenteret? Er det nasjonale eller lokale koronaregler som gjelder? Reglene endrer seg stadig og kan være vanskelig å tolke. Her er påskereglene du må kjenne til.

KRISTIANSAND: – Nå begynner dette å bli vanskelig. Her er noe anbefalinger, noe påbud, noe nasjonalt og noe lokalt. Vi opphever de fleste lokale tiltakene, inkludert bruk av munnbind. Hvordan er dette nå? spurte Mette Gundersen, gruppeleder i Ap, under fredagens formannskapsmøte i Kristiansand.

Gundersen er nok ikke alene om å være forvirret over hvilke koronaregler som er gjeldende nå og gjennom påsken i Kristiansand. Nedenfor skal vi forsøke å gi deg en oversikt over nasjonale og lokale regler frem til 12. april.

Her er reglene

Fra torsdag 25. mars ble det innført nye nasjonale regler og anbefalinger i hele landet:

 • Nasjonal skjenkestopp.
 • Stengte treningssentre, med unntak av for innbyggere i egen kommune.
 • Forbud mot all innendørs idretts- og fritidsaktivitet for voksne over hele landet, med unntak for toppidretten.
 • Svømmehaller stenges.
 • Fornøyelsesparker, bingohaller og lignende underholdningstilbud blir stengt.
 • Personer som returnerer til Norge etter unødvendig utenlandsreise må nå tilbringe hele karantenetiden på hotell, selv om de har negativ koronatest.
 • Ansatte skal jobbe hjemmefra der det er praktisk mulig.

I tillegg kom en liste med anbefalinger som kan leses her. Verdt å nevne spesielt er endringen av råd om å holde avstand, fra én til to meter. Alle disse tiltakene varer til og med 12. april.

Kommuneledelsen i Kristiansand deltok i en direktesendt TV-sending på Fædrelandsvennen fredag ettermiddag. Fra venstre står kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik, kommunedirektør Camilla Dunsæd og ordfører Jan Oddvar Skisland. Foto: Kjartan Bjelland

Fire strenge lokale tiltak

Kommunikasjonsleder Ingunn M. Kvivik i Kristiansand kommune opplyser at det er de strengeste reglene som gjelder til enhver tid.

Man må altså sjekke de lokale tiltakene opp mot de nasjonale for å finne ut hvilket råd som er gjeldende.

– Gjennom påska er det selvsagt nasjonale tiltak og anbefalinger som gjelder. Men i tillegg har vi sett det nødvendig med noen strengere tiltak lokalt, forklarer Camilla Dunsæd, kommunedirektør i Kristiansand.

Disse fire lokale tiltakene:

 • Organisert idrett utendørs for voksne over 20 år er i dag begrenset til ti personer og med én meters avstandskrav. Kommunen vil fastholde begrensningen for organisert idrett og nå også fritidsaktiviteter. Det åpnes opp for maksimalt 20 deltakere, men som nå må holde to meters avstand.
 • Forbud mot flere enn fem gjester i privat bolig. De nasjonale anbefalingene er nå maksimalt to gjester. Denne forskriften gjør det mulig for Kristiansand kommune å oppløse samlinger med mer enn fem gjester.
 • Videreføring av såkalt ventekarantene mens man venter på eget prøvesvar eller nærkontakts prøvesvar.
 • Stenging av treningssentre for de fleste brukere. Kun medisinsk nødvendig rehabilitering, behandling og opptrening etter henvisning fra helsepersonell vil tilbys individuelt eller trening i mindre grupper på maks fem personer.

Tiltakene ble vedtatt i formannskapet fredag og vil være gjeldende til og med 14. april.

Slik tolker du reglene

Nå har vi presentert reglene, men om du fremdeles lurer på hvordan man skal forholde seg til dem i praksis, så går vi gjennom noen aktuelle temaer nedenfor:

Ut og spise i påsken? Regjeringen har innført skjenkestans i hele landet. Kristiansand kommune har hatt stengte serveringssteder i flere uker, men lørdag 27. mars får de åpne igjen - uten alkoholservering - så sant man kan overholde avstandsrådet på to meter.

Utepils? Nei, regjeringen har innført skjenkestans frem til 12. april.

Hva med trening på treningssenter? Nasjonale regler tilsier at personer kan trene på sentre i egen kommune, men de blir trumfet av Kristiansands lokale tiltak som kun tillater medisinsk nødvendig rehabilitering, behandling og opptrening etter henvisning fra helsepersonell.

Hvor mange gjester på besøk? Nasjonale råd tilsier maksimalt to gjester. Kristiansand kommune har innført forbud mot flere enn fem gjester på besøk. Det betyr at politiet i Agder har myndighet til å oppløse og bøtelegge samlinger med flere enn fem gjester i Kristiansand.

Karantene etter reise til utlandet? Mandag 29. mars er personer som reiser unødvendig til utlandet pålagt å tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell.

Må du bruke munnbind? Myndighetene anbefaler bruk av munnbind på alle steder det ikke er mulig å holde to meters avstand. Det understrekes at det er spesielt viktig i utbruddsområder og i kommuner som forventer mange tilreisende i påsken.

Hyttetur i påska? Dette sier nasjonale anbefalinger: «Man kan reise på hytta eller hotell innenlands, men unngå kollektivtransport hvis det er mulig. Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak bør som en hovedregel følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig».

Hvor mange besøk kan barna ha? Nasjonal anbefaling: Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort, og i tillegg ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner utenfor kohorten. Ungdom i alderen 13-19 år kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner. Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du verken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk.

I formannskapet fredag ble det også besluttet å innføre rødt nivå for alle ungdomsskoler og videregående skoler i Kristiansand første skoleuke etter påske. Dette sjekker kommunen imidlertid lovligheten av å kunne innføre. Grunnen til det er at smittetrykket i Kristiansand akkurat nå er lavt, og man ikke skal stramme inn som et forebyggende tiltak.

PS: I første versjon av denne saken sto det at de gamle tiltakene i Kristiansand gjalt gjennom palmehelga, og at serveringssteder først kan åpne tirsdag 30. mars. Det er feil. Serveringssteder kan åpnes lørdag.