Før jul arrangerte Fædrelandsvennen en konkurranse der vi spurte ungdommen om hvordan det har vært å være ung i 2020. Dette er et av bidragene i denne konkurransen.

Jeg heter Isabelle, er 15 år og spiller håndball. Jeg elsker å være med venner og jeg greier egentlig ikke å ligge i senga mer enn en halv dag. Ja, du kan tenke deg at nedstengingen av Norge slo meg ganske hardt. Jeg har likevel lært mye nytt og gjort ting jeg aldri trodde jeg kom til å gjøre.

Da lockdown kom hadde jeg plutselig null planer frem til sommeren. Jeg husker denne dagen spesielt godt fordi alle hamstra mat og dopapir. Selv var jeg ekstremt stressa. Vi hadde ikke mat i huset fordi vi ikke hadde fått handlet enda, så mamma og jeg måtte ut å handle i alt kaoset. Jeg tror aldri jeg har følt på så mye stress og redsel på samme tid. Alt var surrealistisk. Skjer seriøst dette? Det var som at jeg var utenfor kroppen min og så ned på meg selv.

Under lockdown har jeg lært mye. Jeg har lært å engasjere meg i mennesker. Lært mye om verdenspolitikken og jeg har meldt meg inn i Changemaker. Jeg har lært hvordan jeg skal få et sunt forhold til trening. Lært å sette pris på familien når de er de eneste som kan holde deg med selskap og jeg har lært å finne på andre ting som ikke innebærer skjerm.

Det er enkelt å snakke om ting som er lett, men ikke alltid hva som er eller var vanskelig. Jeg har dette året slitt mye med psykisk helse. Det har vært vanskelig og ikke alltid like lett. Høsten har vært preget av panikkanfall og angst. Livet er ikke en dans på roser, og det er viktig å vite at man ikke er alene.

Vi kom oss til slutten av året med mye tid utendørs, nye kokkekunster, ett nytt syn på verden, mer familie tid, illeluktende antibac, smil, tårer og latter. I år har jeg prøvd mye rart, som for eksempel mobilfri uke, telttur i skogen og trening og skole gjennom skjerm. Jeg har fullført godteloven min på tre år og startet på nytt håndballag. Jeg må bare få si: For en opplevelse! Rett rundt hjørnet, så står 2021 for tur. Vi går inn i det nye året med en vaksine som forhåpentligvis kan gi en ende på pandemien, for er det noe jeg savner så er det en god klem.