AGDER: Det ble stjålet båtmotorer og undervannshus i Lillesand (9), Lindesnes (4) og Farsund (2) i løpet av helga.

Ikke tilfeldig — tror politiet.

— Vi antar at det er en sammenheng mellom disse tyveriene, og vi skal ha et møte i morgen der vi skal se på operative og forebyggende tiltak vi kan sette i gang for å forhindre nye tyverier, sier Torgeir Winsnes, avsnittsleder for etterretning og analyse ved felles kriminalenhet, til Fædrelandsvennen.

— Vi har ikke sett raid som dette på ganske mange år, etter at en polsk liga ble tatt i 2012. Vi mistenker at et utenlandsk tyverimiljø står bak, uten at vi utelukker at noen av disse tyveriene ikke er relatert. Men inntrykket vårt er at det er mer profesjonelle, utenlandske nettverk som slår til.

Her er instrumentpanelet fjernet. Foto: Politiet

Siden 1. juni er det ifølge politiet registrert 44 saker der undervannshus eller båtmotorer er blitt stjålet.

Høy prioritet

Etter møtet tirsdag kommer politiet trolig til å gå ut med informasjon til publikum.

— Vi oppfordrer folk om å kontakte oss om de ser mistenkelig aktivitet i båthavnene. De kriminelle kan både ha utenlandske biler og norskregistrerte biler, sier Winsnes.

Tyvene har tatt med seg påhengsmotoren. Foto: Politiet

— Saken har fått høy prioritet hos dere?

— I aller høyeste grad. Både for å forhindre nye tyverier, men også etterforskningsmessig for å få tak i gjerningsmennene, sier han.

Brøt opp bom og flyttet overvåkningskameraer

En båthavn i Høvåg ble hardest rammet natt til lørdag.

— Det er sikret en del spor, og opprettet anmeldelser på vegne av de fornærmede, sier Leif Ole Saanum, etterforskningsleder ved Lillesand lensmannskontor.

— Havna er ikke overvåket?

Her mangler undervannshuset på motoren. Foto: Politiet

— Jo, men de har snudd på overvåkningskameraene. En bom ble også brutt opp, sier Saanum.

— Dette er et tyveri som krever mye plass, så det er enten snakk om en svært romslig bil eller flere biler. Foreløpig spenner tidsrommet seg til hele natt til lørdag 17. september, så vi er veldig interessert i tips og observasjoner slik at vi kan snevre inn tidsrommet, sier han.

Har du lest denne om da politiet tok en båttyv på fersk gjerning?

Skjer ofte

Saanum sier at vår og høst er høytid for slike tyverier, trolig ettersom havneaktiviteten er lavere og flere båter er i opplag.

— Undervannshus er lettere å få med seg enn motorer, og de største kan ha en verdi opp mot 50.000 kroner, forteller etterforskningslederen.

Tyvene tok med seg motoren fra denne båten. Foto: Politiet