Det er planlagt 42 cruiseanløp i Kristiansand denne sesongen.

— Vi ser en voldsom reduksjon fra i fjor, men det ser vi på som en naturlig korreksjon. Når vi ser på 2016, og signaler som kom under cruisemessen i Miami, så er vi flinke om vi klarer å komme over 50 anløp i 2016, sier assisterende havnedirektør Thomas Granfeldt til Fædrelandsvennen.

2014 var et rekordår for cruisehavna i Kristiansand med hele 76 anløp. Et nytt miljøkrav som ble innført 1. januar i år, er en av årsakene til nedgangen.

Nytt skip gjester havna

Totalt er det 21 ulike cruiseskip som gjester havna i år. Seks av dem gjester Sørlandet flere ganger i løpet av sesongen.

Tallene for hvor mange turister som gjester byen foreligger ikke foreløpig.

Assisterende havnedirektør Thomas Granfeldt. Foto: Tore Andre Baardsen

— Men skipene blir bare større og større, så selv om det blir færre anløp vil det ikke bli en prosentvis reduksjon i antall turister ut fra det, sier Granfeldt.Det største skipet som kommer, er splitter nye Britannia, som ble satt i drift i mars i år. Skipet er 330 meter langt og har kapasitet på opptil 4372 passasjerer. Skipet regnes som det 11. største cruiseskipet i verden, etterfulgt av Royal Princess som var det største skipet som besøkte havna i fjor.

Kristiansand havn jobber tett opp mot rederiene for å få skipene inn på seilingsplanen. Ifølge Granfeldt brukes det mye tid og ressurser på å markedsføre Kristiansand som reisemål.

— Dette gir gastronomiske ringvirkninger for regionen. Vi tenker ikke bare på Kristiansand, for det blir for smått, men fra Arendal til Lindesnes, sier Granfeldt.

Mikke Mus til Kristiansand

Det er særlig ett skip Granfeldt gleder seg over at tar turen innom Kristiansand i sommer.

— Rosinen i pølsa er Disney Cruises. Vi var den første havnen i Norge som ble forespurt av Disney, og det er bra. De er veldig proffe på reiseliv, turisme og opplevelser. Alle ser på dem og hva de gjør, sier han.

Disney Magic gjester Kristiansand 1. juli.

Disney Magic, som har kapasitet på opptil 2834 passasjerer, gjester Kristiansand 1. juli.I tillegg kommer opp mot 100 små og store seilskuter på besøk til byen under Tall Ships races fra 25. til 28. juli.

Legger igjen 860 kroner hver

Cruiseturistene legger i gjennomsnitt igjen 860 kroner per dagsbesøk, viser Innovasjon Norges turistundersøkelse for 2014. Beløpet er betydelig mindre enn hva landbaserte turister bruker, som er 1285 kroner i døgnet. Men dette kommer først og fremst av at prisen for overnatting er tatt med i beregningen for de landbaserte turistene, mens prisen for cruiset, og dermed overnattingen, er utelatt.

I fjor var det 130.000 cruiseturister på besøk i Kristiansand. Legger vi 860 kroner til grunn per turist, utgjør dette hele 111.800.000 kroner.

Undersøkelsen ble gjennomført av Statistisk sentralbyrå som intervjuet 1423 turister på 30 tilfeldig valgte cruiseskip i sju norske byer og i åtte bygder. For øvrig ble ingen av intervjuene gjort på Sørlandet.

Turistundersøkelsen viser at cruiseturistene er mer fornøyd med oppholdet i Norge, og mer tilbeøyelige til å anbefale Norge som feriedestinasjon, enn de landbaserte turistene.