— Jeg har aldri opplevd at tallet har vært så høyt på én gang. I år har det vært utrolig mange savnede og døde lam. Her må det tas tak, sier sauebonde Marit Gullbjørg Rossevatn Uleberg.

Tidligere denne uka skrev Fædrelandsvennen om sauebonden i Åseral som hadde funnet flere lam drept av ulv. Da fortalte hun at tallet på savnede og døde lam var rundt 15. Nå har det steget til over 20, og sauebonden frykter tallet vil fortsette å stige.

Hun forteller at ulven også har herjet i saueflokken til naboen.

— Naboen mangler også rundt 20 lam. I dag så vi flere voksne sauer som kom tilbake til gården uten å ha lammene med seg. Da skjønner vi at noe er galt, forteller Uleberg.

Kunne vært unngått

Da Fædrelandsvennen snakket med henne sent fredag kveld, var hun på heia for å lete etter de savnede lammene.

Det hun fant var ikke noe pent syn.

— Til nå har jeg funnet tre nye kadavere. Det verste er å se skadene ulven har gjort. Lammene må ha hatt det fryktelig vondt. Det er dyr jeg har tatt meg av gjennom vinteren, for så å slippe dem ut for å beite, sier hun.

Organisasjonssjefen ved Norges Bondelag i Agder, Finn Aasheim, forteller at ulv er et kjent problem blant sauebønder. Han synes tallet savnede og døde sauer hittil er høyt, men han er ikke overrasket.

— Når ulven angriper, skader den og dreper mange dyr om gangen. Hvis ulven hadde gått mot én sau istedenfor flere, ville situasjonen vært enklere å håndtere. Nå skaper det en konflikt mellom beitenæringen og rovdyret, sier Aasheim.

Han forteller at de har vært kjent med ulv i Vest-Agder gjennom hele vinteren. Først i mai ga Fylkesmannen fellingstillatelse, med forlengelse til juni. Hvis tillatelsen hadde blitt gitt tidligere, tror Aasheim at man kunne unngått det som nå har skjedd i Åseral.

— Etter ferske spor i samme område, ba vi6. aprilMiljødirektoratet om et ekstraordinært unntak, mens det ennå var sporsnø. Vi fikk ikke svar på henvendelsen før 26. mai. Hadde direktoratet reagert kjappere, kunne vi trolig unngått det skadebildet vi ser nå, sier organisasjonssjefen.

Fornyer tillatelsen

I Vest-Agder har det blitt gitt skadefellingstillatelse på én ulv. Tirsdag og onsdag var et jaktlag ute. Kjell Magne Larsen, leder i skadefellingslaget i Vest-Agder, forteller at ulven ikke er tatt.

— Vi har ikke funnet ulven. Vi fant spor, men det var for gammel og hunden vi hadde med klarte ikke å spore noe fra det, forteller han.

Fellingstillatelsen i Vest-Agder varer til og med 15. juni. Hvis ulven ikke har blitt tatt til da, forteller Larsen at tillatelsen vil bli fornyet. I tillegg håper han at de vil få fellingstillatelse også i Aust-Agder, ettersom ulven kan bevege seg over fylkesgrensa.

— Vi må vente på godkjenning fra fylkesmannen. Foreløpig har vi ikke hørt noe, men vi håper på å få tillatelse, forteller han.

Aasheim håper på fellingstillatelse også i Aust-Agder.

— I Aust-Agder har de høy beredskap når det gjelder felling. Det gjør at vi forventer å få ut en tillatelse kjapt hvis det blir behov, sier Aasheim.

Tror ikke alle er døde

Kjell Mange Larsen opplyser at jaktlaget sist var ute torsdag kveld og natt til fredag. Han forteller at de har en kontaktperson i Åseral som vurderer når de skal ut for å lete etter ulven.

Larsen synes antall savnede lam er høyt, men han tror ikke at alle er døde.

— Når det er ulv i nærheten, blir sauene redde og springer over alle hauger. De kan bare ha forvillet seg bort fra resten av saueflokken. Jeg håper ikke at alle 40 er tatt, sier han.

Til tross for at Uleberg selv ikke har sett ulven, forteller sauebonden i Åseral at ulven langt fra er menneskesky.

— Ulven er nærgående. Den tok et lam rett bak bebyggelsen, i nærheten av gård og folk, forteller hun.