— Vi har ikke forutsetninger for å drive over sommeren, sier Gudrun Gløbstad Alonso.

Hun er søster til de fem utviklingshemmede brødrene i Søgne, og drifter en BPA-ordning som sikrer at brødrene kan bo sammen i barndomshjemmet.

Uenighet om pleiebehov

I fjor besluttet kommunen åkutte et årlig ekstratilskudd på 400.000 kroner. Det gjør at regnskapet ikke går opp. Gløbstad Alonso frykter en konkurs vil føre til at brødrene blir splittet.

Gudrun Gløbstad Alonso frykter konkurs om ikke Søgne kommune gir henne økonomisk forutsigbarhet for driften. Foto: Arkivfoto Torstein Øen

— Jeg tør nesten ikke tenke på hva som skjer om ikke denne saken avklares snart. Vi tok det opp med kommunen i juni i fjor, det er jo snart et år siden, påpeker hun.Flere politikere har engasjert seg i saken, blant dem Høyres Jack Andersen. Gløbstad Alonso har også vært i møte med ordfører Åse R. Severinsen.

Grunnlaget for uenigheten mellom søsteren og kommunen, er at hun mener de beregner for få timer til pleie av brødrene. Kommunen på sin side anfører at de gir tilstrekkelig helsehjelp ut fra aktuelle lovkrav.

— Jeg oppfatter at administrasjonen ikke informerer politikerne godt nok, derfor famler de litt i blinde i denne saken, sier Gudrun Gløbstad Alonso.

Krever svar fra administrasjonen

I formannskapet onsdag skal administrasjonen redegjøre for saksgangen.

- Vi har bedt om en grundig gjennomgang av saken. I forhold til det Gudrun Gløbstad Alonso har lagt fram, reises en del spørsmål. Det er de vi nå ønsker at administrasjonen svarer på, sier ordfører Åse Severinsen.

Bildet er fra lykkeligere tider, i mai 2012, da omsorgsfirmaet var nystartet. Snart tre år etter et fremtiden for brødrene usikker. Her er det André som gir søster Gudrun et kyss på kinnet. De andre på bildet er Johnny, Erling, Edvard og Hroar. Foto: Arkivfoto Torstein Øen

I desember i fjor sendte brødrenes verge en bekymringsmelding til kommunen og klaget på tjenesteomfanget. Klagen ble ikke tatt til følge, og ligger fortsatt til behandling hos fylkesmannen.— Hele saken handler om rammer for det tilbudet som gis. Det må være likeverdig sammenlignet med andre i Søgne som mottar tilbud fra kommunen, fremholder Åse Severinsen.

- Ordningen er gull verdt

Advokat Alf Ånundsen Breive, som er verge for de fem brødrene som bor samlet i barndomshjemmet Mikkelsberghagen, er ikke i tvil om hva som er best for dem.

— Som verge er jeg opptatt av at BPA-ordningen som søsteren driver må fortsette. Det er det absolutt beste omsorgstilbudet de kan få, og det hun gir gjennom den ordningen er gull verdt for beboerne, som en trygg videreføring av det de er vokst opp med, sier han.

- Hva vil du si om kommunens håndtering av saken?

— Ikke annet enn at vi mener den bevilgningen de vil gi ikke er romslig nok. Så er det veldig uheldig når en uavklart situasjon trekker ut i tid. Det er en tid vi ikke har, sier Breive.

Breive sier kommunen er varslet om at en konkurs vil føre til at det kan bli en brå slutt på BPA-ordningen.

- Det betyr at de må ha en akuttberedskap i bakkant, og det har vi tatt opp med dem, uten egentlig å få noe klart svar på om de har det, fremholder brødrenes verge.

Kommunalsjef Gustav Skretting sier at de har snakket om en reserveplan dersom Mikkelsberghagen går konkurs.

— Ja, det er vi nødt til å ha, men jeg kan ikke kommentere hva den går ut på. Generelt kan jeg si at vi sørger for at brukerne får den omsorgen de skal ha i forhold til de enkeltvedtak som er fattet, sier Skretting.