— Jeg prøver å være best på alle områder. Målet mitt er å bli juniorverdensmester neste år, og da må jeg spørre meg selv om jeg trener best i verden akkurat nå. Akkurat det tror jeg ikke det er så mange andre som gjør. Men selv ser jeg på det som min store styrke, sier Hakeem Teland.

Også i fjor kåret Fædrelandsvennen ham til Sørlandets største idrettstalent i alderen 15-19 år.

Så langt har hans voldsomme iver etter å være best på alle områder, gjort ham til en av verdens desidert beste 17-årige padlere. I Olympic Hopes i Polen i høst, vant han like gjerne fire gull av fire mulige - i kamp med verdens beste 17-åringer. Blant annet slo han årets juniorverdensmester István Kuli fra Ungarn på 200 meter. I nordisk mesterskap rasket han med seg seks medaljer, inkludert tre gull.

Opptatt av restitusjon

Prestasjonene gjør at Fædrelandsvennen mener kristiansanderen er Sørlandets mest talentfulle utøver i alderen 15 til 19 år. (NB: Ingen fotballspillere er med i kåringen. De ti største fotballtalentene presenteres i en egen kåring).

Resultatene til Teland. er neppe tilfeldige, basert på hva 17-åringen selv forteller om sine fortrinn på idrettsbanen.

Hakeem Teland jubler etter et av gullene sine i Olympic Hopes i Polen, hvor de beste 17-åringene i verden var på plass. Foto: Norges Padleforbund.

— Jeg er veldig flink til å lytte til kroppen slik at jeg kjører på hardt når kroppen takler det, og tar det roligere dersom kroppen ikke tåler mer. Jeg er ikke en utøver som må følge treningsprogrammet eller pulsklokka slavisk.Han er dessuten veldig opptatt av restitusjon

— Jeg er veldig opptatt av å ta til meg næring umiddelbart etter trening. Selv om jeg bor like ved kajakkanlegget, har jeg likevel med meg bananer, nøtter og shaker som jeg putter i meg straks økta er over. Men dette er bare et tilskudd til måltidet jeg umiddelbart spiser etter jeg er kommet hjem, understreker Teland.

- Voldsomt konkurranseinstinkt

Han trekker også fram evnen til å ta seg ut på trening.

— Jeg har et voldsomt konkurranseinstinkt, og gjør alt jeg kan for å vinne økten. Jeg er ikke redd for å bli sliten, og sparer ikke krefter til slutten. Jeg er god til å ta meg helt ut, og gir aldri opp på de siste ti sekundene av draget.

I sommer tok han det endelige valget om å prioritere padling fremfor svømming, hvor han også har hevdet seg helt i norgestoppen. Det valget har han ikke angret på.

— Jeg «forstår» padling veldig godt. I svømming strevde jeg teknisk og skjønte ikke helt hvordan jeg skulle gjøre det, men i padling «forstår» kroppen hva som er riktig og hva som er galt.

— Blir du aldri lei av å være så dedikert?

— Dette har vært en del av livet mitt så lenge at jeg ikke vet om noe annet. Jeg trives med det, og vet at jeg har en mulighet som jeg vil ta vare på, sier sørlendingen.

Sikter mot OL-gull

Han understreker likevel for å ikke høres «perfekt ut».

— Jeg har fortsatt mye å jobbe med.

Målet kommende år er altså å bli juniorverdensmester - på 200 meter - i tillegg til å EM-gull på 500 og 1000 meter.

— På sikt er målet å kvalifisere meg for OL i 2020, og ta gull i 2024, sier Sørlandets største idrettstalent.

- Han tror at alt er mulig

Trener Morten Ivarsen trekker fram Hakeem Telands evne til å se mulighetene fremfor begrensningene, når han skal beskrive hans fortrinn som idrettsutøver.

— Hakeem tror at alt kan gå bra. Han deltok for eksempel i svømme-NM uten å ha svømt på et halvt år. Han har ingen mentale begrensninger, men tror at alt er mulig uten å være eplekjekk, sier Ivarsen.

Han fremhever også evnen til å ta til seg teknikk.

— Det er han utrolig flink til. Det er ikke mange som kunne hatt så få kilometer i kajakken, og likevel padlet så fint, sier Ivarsen.

— Hva kan vi vente av Hakeem i 2016?

— Han slo junior-verdensmesteren i Olympic Hopes. Kanskje ikke ungareren var like skjerpet da som i junior-VM, men jeg tror Hakeem vil kjempe om medaljene i både EM og VM, sier Ivarsen.

Sørlandets ti største idrettstalenter:

Styrketrening er en viktig bit i Hakeem Telands trening mot å nå verdenstoppen i padling. Foto: Kjartan Bjelland

1. Hakeem Teland (17)Bosted/hjemsted: Bærum/Kristiansand

Idrett: Padling

Klubb: Fana Kajakklubb

Meritter i år: Vant fire gull av fire mulige i Olympic Hopes i Polen, hvor verdens beste 17-åringer var samlet. Tok seks medaljer i nordisk, inkludert tre gull.

Even Meinseth. Foto: Fotobestilling FVN

2. Even Meinseth (19)Hjemsted/bosted: Grimstad/Sandnes

Idrett/klubb: Friidrett (100/200m)/Sandnes

Meritter: Vant bronse på 200 meter i U20-EM og sølv i senior-NM på 100 meter. Gull på 100 og 200 meter i junior-NM, og gull på 100 meter i nordisk. Satte norsk junior-rekord på 200 meter med 20,96.

Sofie Reisænen. Foto: Fotobestilling FVN

3. Sofie Reisænen (18)Hjemsted: Kristiansand

Idrett/klubb: Svømming/ Vågsbygd SLK

Meritter i år: Gull på 200 m medley på ny norsk juniorrekord (2.12,80) og sølv på 200 meter rygg i nordisk for senior. Tre gull og et sølv i junior-NM kortbane i november.

Mathias Berntsen. Foto: Fotobestilling FVN

4. Mathias Berntsen (19)Hjemsted: Åmli

Idrett/klubb: Sandvolleyball/Dristug IL

Meritter i år: Sammen med Anders Mol har han vunnet U20-EM, U21-NM og spilt kvalifisering for verdensserie. Er i tillegg sentral på Dristugs fremadstormende 1. divisjonslag i volleyball.

Eirik Køpp. Foto: Fotobestilling FVN

5. Eirik Køpp (19)Hjemsted: Kristiansand

Idrett/klubb: Håndball/ØIF Arendal

Meritter i år: Fått en mer sentral rolle hos de suverene serielederne ØIF Arendal. Leverte et meget godt Ungdoms-VM og scoret nærmere 50 mål da Norge ble nummer seks. Spiller i Haslum neste sesong.

Mette Fidje. Foto: Fotobestilling FVN

6. Mette Fidje (17)Hjemsted: Kristiansand

Idrett/klubb: Kristiansand Trialklubb

Meritter i år: Har vunnet både nordisk og norgescupen i år, og blitt nummer ni sammenlagt i VM etter femte og sjetteplass som best i enkeltrunder.

Magnus Myhren Kristensen. Foto: Fotobestilling FVN

7. Magnus Myhren Kristensen (19)Hjemsted/bosted: Arendal/Heerenveen

Idrett/klubb: Arendal Skøiteklubb

Meritter i år: 2. plass junior-WC på 1500 meter, andreplass sammenlagt på 1500 meter, og sølv i junior-VM på lagsprint.

Stella Weinberg. Foto: Fotobestilling FVN

8. Stella Weinberg (17)Hjemsted: Mandal

Idrett/klubb: Spydkast/MHI

Meritter i år: Sølv i U18-VM i Colombia på ny aldersrekord for 17-åringer (57,11 m). Gull i Ungdomsmesterskapet, sølv i jr-NM og bronse i nordisk U20.

Karoline Olsen. Foto: Kjartan Bjelland

9. Karoline Olsen (17)Hjemsted: Kristiansand

Idrett/klubb: Håndball/Vipers

Meritter i år: Sentral på laget som vant bronse i Ungdoms-OL, spilte også på laget som ble nummer 11 i EM. Fikk sin debut for Vipers i euroapcupkamp mot Halden.

Thelma Baatz Strandberg. Foto: Fotobestilling FVN

10. Thelma Baatz Strandberg (19)Hjemsted: Kristiansand

Idrett/klubb: Stup/Kristiansand Stupeklubb

Meritter i år: Kåret til årets kvinnelige stuper i NM etter et gull og to sølv. 14. plass i EM-debuten for senior. 3. plass i et Grand Prix-stevne i synkronstup. 4. og 5. plass i nordisk.