Det fikk han god bruk for.

— Jeg har alltid vært svak for pingviner, og det var en spektakulær opplevelse å møte noen på nært hold. Du kan godt skrive at de tok vel imot meg, sier kristiansanderen.

Til den som ikke har besøkt Sydpolen, kan det opplyses at den sørlige halvkule nå har sommer. Da bildet av Andreassen og hans likemenn ble tatt i Fortuna Bay sist mandag, var det én kuldegrad, liten kuling og pøsende regnvær, uten at det la noen som helst demper på gjestens begeistring og de øvrige kjole- og hvittkleddes nysgjerrighet.

Magnus Andreassen la ut på sitt livs tokt sammen med sønnene Markus og Fredrik 14. desember, og ventes tilbake på jobben i Agder politidistrikt 7. januar.

De tre er blant 230 passasjerer på hurtigruta "Fram", oppkalt etter skuta Roald Amundsen brukte da han nådde Sydpolen i 1911. ## Kirkehistorie

— Julaften feiret vi i Grytviken, i kirken som samtidig feiret sitt 100-års jubileum, og som fra nå av formelt sett tilhører myndighetene på Syd Georgia. Også det var en stor opplevelse, sier Magnus Andreassen, som også avslører interesse for polarhistorie.

På telefon fra globusens nederste sivilisasjon, forteller kristiansanderen med innlevelse om Ernest Shackleton, som gjerne ville gjenreise britenes ære i Antarktis etter Scotts ydmykende tap mot Amundsen i kappløpet mot Sydpolen.

— i 1914 var han innom Sør-Georgia på vei sørover, men båten "Endurance" ble skrudd ned av isen og Schackletons redningsoperasjon i månedene som fulgte er en av de aller største heltedådene i anktarktishistorien.

— Tenker du på at det samme kan skje med skipet du er om bord på?

Polarhistorie

— Langt ifra. Men Shackleton og hans mannskap reddet seg i land på Sør-Georgia. Da han skjønte at ingen kom til å finne dem, la han og fem andre ut i en 22 fots livbåt på en 1300 kilometer lang seilas i åpent hav. Etter 17 dagers strabaser og imponerende navigering i storm og uvær fant de Sør-Georgia, men været var så dårlig at de klarte ikke å seile rundt øya. Dermed måtte de krysse til fots i et terreng med opp mot 2000 meter høye istopper. Smertene og lidelsene i snøen må ha vært ubeskrivelige, men de klarte det. Alle ble reddet og Shackleton ble folkehelt.

Siste kapittel av den historien forteller at den britiske eventyreren døde av hjerteinfarkt under sitt neste besøk i Grytviken i 1922, og ble begravd på stedet. Shackleton's grav er nå den største turistattraksjonen på øya.

— Vi oppsøkte minnesteinen hans. Det var sterkt, sier Magnus Andreassen, som forteller at anslagsvis 500 nordmenn er gravlagt på kirkegården i Grytviken.