– Jeg vil minne statsråden på Høyre og Fremskrittpartiets klare løfter i valgkampen. Vi ber faktisk ikke om noe mer enn det dere allerede har lovet oss. Dersom vi skal legge NTP til grunn vil ikke en ny E 18 mellom Arendal og Tvedestrand stå ferdig før høsten 2020. Det var Tvedestrand-ordfører Jan Dukene klare tale til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Han fortalte også at planarbeidet for den nye E 18-traseen startet så tidlig som i 1975. Statsråden avsluttet tirsdag sitt besøk i Aust-Agder på fylkeshuset i Arendal, der blant andre en rekke politikere og representanter for Statens vegvesen, fylkeskommunen og næringslivet deltok.

Innrømmet løfter

– Ja, Høyre og Frp har vært tydelige i sine løfter om mer veibygging, men vi har som kjent ikke flertall alene. Vi vil etablere et veiinvesteringsselskap, som kan bidra til en mer helhetlig planlegging og bygging av større samferdselsprosjekter. Det nærmeste jeg her i dag kan komme et løfte, er at jeg kan se at E 18-traseen vil passe godt inn i våre tanker om en helhetlig utbygging, sier Frp-statsråden.

Årets julegave

Fylkesordfører Bjørgulv S. Lund i Aust-Agder røpet i sin velkomsthilsen at meldingen om at samferdselsministeren ville besøke fylket, var den beste julegaven han personlig har fått på mange år.– Arendal og Tvedestrand ligger begge i bakevja i forhold til E 18. For å si det på litt sørlandsk så gjør det vondt å se at Aust— og Vest-Agder er de eneste to fylkene som ikke er tilgodesett med midler til større veiprosjekter det første året, sier han.

Konkret ble samferdselsministeren møtt med et krav om 200 millioner kroner i 2015 for at ikke planleggingen av den 23 kilometer lange firefelts motorveien skal stoppe opp.

– Vi trenger egentlig å få et klart svar fra statsråden om pengene kommer innen utgangen av januar dersom ikke framdriften skal stoppe opp, sier Jan Dukene.

Regjeringsmat

– Jeg kan nok ikke gi et svar så raskt, og tror heller ikke det har slikt bråhast. Når regjeringen har tatt til orde for å føre en helhetlig samferdselspolitikk, så ville det være feilt av meg å gå rundt å love penger til enkeltprosjekter. Dette er spørsmål som må forankres i vedtak i regjeringen, sier Ketil Solvik-Olsen.

Lokal enighet

Ordfører Einar Halvorsen i Arendal tror områdereguleringsplanen som om få uker blir lagt ut på høring, før sommeren vil bli så godt som enstemmig vedtatt både i Arendal og Tvedestrand bystyrer.

– Også av hensyn til problemene i bygg- og anleggsbransjen vil det være uheldig dersom veiprosjektet må legges på vent i noen år til det kommer statlige midler. Vårt mål er at veien skal stå ferdig i 2018, som vil være minst ett år før det som det i beste fall legges opp til i NTP, sier Bjørgulv S. Lund.

Helt ny trasé

Den planlagte nye motorveien vil lengst øst bli lagt litt nærmere kysten i forhold til dagens E 18. Mens veien ved Tvedestrand vil gå gjennom jomfruelig terreng, vil det nærmere Arendal bli behov for å sanere en del bebyggelse.